EXPLOSIE

Weer onrust rondom woning Vlaardingse loodgieter: wat weten we allemaal?

Onrust in Vlaardingen nu de loodgieter terug naar huis mag
Onrust in Vlaardingen nu de loodgieter terug naar huis mag © Rijnmond
Het was even een maandje rustig rondom de Vlaardingse loodgieter Ron van Uffelen, maar inmiddels is er in een paar dagen tijd opnieuw een explosief ontploft aan de Gretha Hofstralaan én een mogelijke nieuwe aanslag verijdeld. Wat weten we nu allemaal? Rijnmond zet de belangrijkste feiten op een rij.

Hoeveel aanslagen zijn er op dit moment geweest?

Tien. En als buurtbewoners dinsdagavond niet alert waren geweest, stond de teller nu misschien wel op elf. De politie werd ingeschakeld omdat een man zich verdacht gedroeg in de buurt van de woning van de Vlaardingse loodgieter.
Na een korte achtervolging werd een 19-jarige inwoner van Strijen aangehouden aan de Francijntje Kadtlaan, dichtbij de Gretha Hofstralaan. Niet zonder reden, zo bleek: de man had een explosief bij zich. Mogelijke betrokkenheid bij eerdere aanslagen wordt momenteel onderzocht.
Zoekactie na verdachte situatie bedreigde loodgieter
Zoekactie na verdachte situatie bedreigde loodgieter © MediaTV

Is zijn aanhouding de eerste in de reeks van explosies?

Zeker niet. Inmiddels zijn zes personen aangehouden die worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de reeks aanslagen. De eerste was een 26-jarige Rotterdammer, die in december kort na de zesde aanslag werd gearresteerd. Twee dagen later werd een 17-jarige Rotterdammer aangehouden.
De derde aanhouding volgde net voor de kerstdagen, toen een 24-jarige Rotterdammer tegen de lamp liep. Met een auto volgeladen met illegaal zwaar vuurwerk stond hij ’s nachts geparkeerd in de Gretha Hofstralaan. De man deed alsof hij sliep op het moment dat agenten de auto wilden controleren.
De 19-jarige man uit Strijen is vooralsnog de laatste in de rij met aanhoudingen, die begin januari al wat groter werd met de arrestatie van een 19-jarige inwoner van Delfzijl en een 30-jarige Rotterdammer. Voor zover bekend is geen van hen tot dusver voor de rechter verschenen.

Hoe is het allemaal begonnen?

Daarvoor moeten we terug naar april 2023, als het voor het eerst onrustig is rondom de loodgieter. Twee pick-up trucks van de ondernemer, één geparkeerd voor zijn huis en één voor zijn bedrijfspand aan de Koninginnestraat, worden enkele dagen na elkaar opgeblazen.
Het huis naast de pick-up raakte zwaar beschadigd door de explosie
Het huis naast de pick-up raakte zwaar beschadigd door de explosie © MediaTV
Na de plaatsing van mobiele camera’s keert de rust terug. Maar ruim een halfjaar later barst het geweld pas echt in alle hevigheid los. Dat begint op Sinterklaasavond, als een zwaar explosief ontploft bij een woning aan de Oosterdwarsstraat, in de buurt van het loodgietersbedrijf van Van Uffelen.
Drie dagen later is het alsnog raak bij het loodgietersbedrijf, waar de voordeur en ramen van het pand flink beschadigd raken. Het is voor burgemeester Bert Wijbenga het signaal om maatregelen te nemen: hij sluit het huis van Van Uffelen aan de Gretha Hofstralaan, evenals het bedrijfspand en een huis daarnaast aan de Koninginnestraat.

Keert de rust daarmee terug?

Nee. De explosiegolf? Die gaat ook hierna gewoon door. Eerst wordt op zaterdag 9 december nog een verdacht pakketje – het blijkt een explosief te zijn - ontdekt en ontmanteld voor de deur van de loodgieter. Het is uitstel van executie, want in de nacht van 11 op 12 december ontploft alsnog een explosief voor zijn verzegelde woning.
Zelfs de mobiele camera's schrikken de daders niet af
Zelfs de mobiele camera's schrikken de daders niet af © MediaTV
Daarna volgen nog explosies in de Wilhelminastraat, waar Van Uffelen een garagebox heeft, en opnieuw in de Koninginnestraat. De teller staat daarmee medio december op acht. Van de inmiddels geplaatste bewakingscamera’s trekken de aanslagplegers zich niets aan.
Het voorlaatste incident vindt begin januari plaats. Opnieuw gedraagt een man zich verdacht in de omgeving van de Gretha Hofstralaan. Als de politie in beeld komt, zet hij het op een lopen.
Agenten vertellen omwonenden dat hij is gesignaleerd met een handgranaat. Even zijn zij de verdachte kwijt, maar uiteindelijk weten ze hem een stuk verderop uit de bosjes te vissen. Dat gebeurt overigens zonder handgranaat. In de daaropvolgende dagen speuren honden in de buurt naar een mogelijk explosief, maar eveneens zonder resultaat.

Wat zijn op dit moment de theorieën over de aanleiding? En wat zegt de loodgieter zelf?

Midden december doet de loodgieter in het AD zijn verhaal. Wie het op hem gemunt heeft? Hij heeft werkelijk geen idee, beweert hij, om nog maar te zwijgen over de mogelijke motieven van de mensen die hem teisteren.
Van Uffelen houdt vol dat ook hij in het duister tast. Verdachte is hij niet, wél slachtoffer, benadrukt hij. Geruchten over een criminele ruzie over drugs verwijst hij naar het rijk der fabelen: klinkklare onzin, volgens de geboren en getogen Vlaardinger. Verschillende buurtbewoners hebben daar hun eigen ideeën over.
De Gretha Hofstralaan is afgesloten terwijl de politie onderzoek doet
De Gretha Hofstralaan is afgesloten terwijl de politie onderzoek doet © MediaTV

In de periode dat Van Uffelen niet naar huis mocht, verblijft hij in hotels in de buurt. Hoe is dat nu?

Sinds het moment dat de gemeente zijn woning heeft vrijgegeven op vrijdag 19 januari, is Van Uffelen weer thuis. Burgemeester Wijbenga neemt de beslissing omdat het inmiddels alweer enige tijd rustig was rondom de eigendommen van de loodgieter. Zijn bedrijfspanden blijven wel dicht.
Na de terugkeer van Van Uffelen blijft het rustig in de Gretha Hofstralaan. Tot afgelopen weekend, als in de nacht van vrijdag op zaterdag aanslag nummer tien plaatsvindt, gevolgd door de mogelijk mislukte aanslag dinsdagavond. Van Uffelen was op beide momenten niet thuis. Hij zou kort voor de tiende aanslag met zijn gezin op wintersport zijn gegaan.
Voor burgemeester Wijbenga zijn de nieuwe ontwikkelingen nog geen reden om het huis opnieuw te sluiten.
Bert Wijbenga
Bert Wijbenga © Rijnmond

Hoe gaat het met de buurtbewoners?

Die leven al maanden met een gevoel van angst, zo vertellen meerdere omwonenden tegen Rijnmond. Buurtbewoners staan niet te springen als Van Uffelen midden januari weer mag terugkeren naar zijn woning. Zij verdienen het ook om beschermd te worden door de gemeente, maar dat gebeurt veel te weinig, klinkt het. Dat gevoel is nooit veranderd en leidt tot boosheid.
“Het is belachelijk dat de gemeente er op deze manier mee omgaat en Van Uffelen op deze manier de hand boven het hoofd houdt”, zegt een buurtbewoner. “Wat is daarvan de reden? De belangen van de familie Van Uffelen staan op één, de veiligheid van buurtbewoners komt daarna.
De veiligheidsmaatregelen zijn bovendien een wassen neus, stellen buurtbewoners. Er is weliswaar een hekje geplaatst voor de woning van Van Uffelen, maar die zijn amper hoger dan een halve meter. En ook de achterkant van de woning is gewoon vrij te bereiken, klinkt het meer dan eens.
En dus is het volgens omwonenden wachten op explosie nummer elf. “Of dat gebeurt, is niet eens een vraag. Dat is gewoon een zekerheid.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl