nieuws

Oude graansilo voorzichtig gesloopt

2010-graansilo-totaal.cropresize.tmp.jpg
2010-graansilo-totaal.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De oude graansilo aan de Montrealweg in de Botlek wordt gesloopt. In het gebouw werd tot voor kort graan opgeslagen. Omdat de eigenaar Botlek Tank Terminal stopt met de opslag van graan, is het gebouw niet langer functioneel.
De sloop zal enkele maanden in beslag nemen. Het gebouw wordt met behulp van machines geknipt. Dit is een precies werkje dat enkele maanden in beslag gaat nemen. De sloper verwacht voor de bouwvak klaar te zijn.
Er is gekozen voor deze zorgvuldige manier van slopen, omdat het niet mogelijk was om het gebouw met dynamiet op te blazen. Door de grootte en de complexiteit van het gebouw was dat niet haalbaar. Voordeel van het opknippen van het gebouw is dat het sloopmateriaal, zoals ijzer en beton, gemakkelijk te scheiden is. De grotere stukken beton worden vergruisd en gebruikt bij de aanleg van wegen.
Het gebouw is in 1960 gebouwd en is een van de laatste silo’s uit die tijd in de regio. De oude silo gaat plaatsmaken voor opslagtanks voor oliën. Dat levert meer geld op dan granen, volgens Botlek Tank Terminal. Bovendien was het gebouw niet meer van deze tijd.
Een vergelijkbaar silo staat aan de Maashaven in Rotterdam. Dit heeft inmiddels de functie van dans- en concertzaal.