Advies Veiligheidsregio: goed ventileren na stankoverlast

Een oververhitte tankwagen in Alblasserdam heeft zaterdag gezorgd voor veel stankoverlast. De wagen stond geparkeerd op een industrieterrein aan de Edisonweg. Door koelen van de tank door de brandweer is de stank in de loop van de middag flink afgenomen.

De stof is inmiddels overgetankt naar een andere wagen. De stank verdwijnt daardoor geleidelijk. Rond 16:20 uur meldde de Veiligheidsregio officieel dat het incident is verholpen. 

De stank die begon in Alblasserdam breidde zich snel uit over een groot gebied van Nederland. Zelfs in Groningen klagen mensen over de stank. Het gaat om een rubber- of gasachtige geur die kan zorgen voor misselijkheid en overgeven. 

Iets na tien uur is in de omgeving van Alblasserdam een NL-Alert verstuurd. Hierin wordt gezegd dat het gezondheidsrisico van de stof nihil is. 

De geur ontstond doordat de tankwagen met de stof petrolad, een soort vaseline, te warm is geworden tijdens schoonmaakwerkzaamheden met stoom, meldt de Veiligheidsregio. De chemische stof wordt onder meer gebruikt in cosmetica en als smeervet. Vanwege de warmte ontstond grote druk in de tankwagen, waardoor de stanklucht via een veiligheidsventiel naar buiten kwam. 

De stoffen die ontsnapten via het overdrukventiel zijn opgevangen via een speciale installatie. Daarna bleek dat een afdichting van de tankwagen stuk was waardoor er nog steeds dampen ontsnapten. Dit zorgde nog steeds voor stankoverlast. De afdichting is in het begin van de middag vervangen. 

De brandweer heeft tot 13:00 uur de tankwagen gekoeld door gebruik te maken van hoogwerkers en een waterscherm. De veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is aan het kijken hoe ze de stof kunnen gaan verplaatsen. Volgens een woordvoerder is dit nog een hele puzzel, omdat overhevelen van de stof opnieuw voor stank zou kunnen zorgen. 

Vanwege de zuidwestelijke wind, trok de geur over Alblasserdam heen. De stank is zo indringend dat die al snel in de richting van Nieuw-Lekkerland, de Krimpenerwaard en zelfs in Utrecht wordt geroken. Ook meldingen uit Drenthe en Groningen volgden.  

Opvang en geen voetbal


Bij cultureel centrum 'De Landvast' is een opvanglocatie geopend voor mensen die niet in hun huis kunnen blijven door de stank. De jeugdwedstrijden van Voetbalvereniging Alblasserdam zijn in verband met de overlast afgelast. In de middag is er wel gespeeld

De politie is aan het einde van de ochtend bij bij omwonenden langs de deur gegaan om te melden dat de stank mogelijk ook via het toilet naar binnen komt. Dit komt omdat het water dat wordt gebruikt om de stank te verminderen in het riool terecht komt.


 

'Stank in de nachtelijke uren al aanwezig'

Bewoners in Alblasserdam zeggen tegenover RTV Rijnmond dat zij de stank al om half een in de nacht hebben geroken. "Mijn zoon kwam toen thuis en hij rook het al," zegt een van hen. "Daar had hij wel gelijk in. En je denkt er weleens te makkelijk over, want toen dacht ik nog: het zal wel snel over zijn. Maar dat was vanochtend dus niet zo en dan ga je pas bellen."

De Veiligheidsregio heeft de eerste meldingen om 07:05 uur gekregen en gaat onderzoeken of er mogelijk al eerder overlast was. 

Advies

Delen van de stof petrolad zijn volgens de Veiligheidsregio in het bluswater en daardoor ook in het riool terechtgekomen, waardoor ook in huis stankoverlast kan ontstaan. De Veiligheidsregio adviseert om, zodra de stank buiten eenmaal is weggetrokken, deuren en ramen open te zetten en zo te ventileren. Stankoverlast in huis vanuit het riool los je op door kort water te laten stromen of het toilet door te trekken. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Alblasserdam Alblasserwaard
Deel dit artikel: