LOKAAL

Wegkwijnende Oude Dame van Vlaardingen krijgt nieuw leven; iconische vuurtorenkap opgeknapt

De Oude Dame staat nu op het stadsstrand in Vlaardingen
De Oude Dame staat nu op het stadsstrand in Vlaardingen © Twee
‘De Oude Dame’ wordt ze liefkozend genoemd, de vuurtorenkap die al bijna vijftig jaar in Vlaardingen staat. De roodwitte kap doet geen dienst meer als vuurtoren, maar is opgeknapt en wordt nu verhuurd als vergaderlocatie. En er zijn nog veel meer plannen met het historische bouwwerk.
Het verhaal van deze vuurtorenkap begint in het jaar 1878 in IJmuiden. Daar staat de kap honderd jaar op de vuurtoren aan de kust. Als in de jaren ’70 van de vorige eeuw de kap van vuurtoren vervangen moet worden, verhuist de oude kap naar Vlaardingen. Daar staat het bovenste deel van de vuurtoren jarenlang bij museumpaviljoen De Joon aan de Westhavenkade.
Later verhuist de kap naar de Oosthavenkade. "We zagen haar daar wegkwijnen en besloten haar te omarmen," vertelt Floris Duifhuijsen van de Stichting Vrienden van de Vuurtorenkap tegen streekomroep Twee. Het icoon is inmiddels verhuisd naar het stadsstrand aan de Maas in Vlaardingen. Daar blaast de stichting de kap nieuw leven in: "Straks kan iedereen hier vergaderen met het allermooiste uitzicht van Vlaardingen."
Floris Duifhijsen van de Stichting Vrienden van de Vuurtorenkap geniet van het uitzicht over de Maas
Floris Duifhijsen van de Stichting Vrienden van de Vuurtorenkap geniet van het uitzicht over de Maas © Twee
Terwijl de gure wind om de vuurtorenkap waait, opent Duifhuijsen de deur en loopt de trap naar de top op. "Ik geniet toch altijd als ik het trappetje op kom, wat een fantastisch uitzicht over Vlaardingen. Robuust, schepen, geweldig”, beschrijft hij. “Je moet je voorstellen dat dit gewoon op vijftig meter hoogte heeft gezeten."

'Deze toren zal nooit vergaan'

De Stichting Vrienden van de Vuurtorenkap kan niet wachten om de opgeknapte kap met de Vlaardingers te delen. Floris Duifhuijsen weet dat het torentje niet op het stadsstrand kan blijven staan omdat op deze plek huizen worden gebouwd: "Ik weet nog niet waar, maar ik hoop zelf naast het Deltahotel, wie weet. Deze toren zal nooit vergaan."
Dit is een verhaal in samenwerking met onze mediapartner Twee

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl