STORM

Storm Louis beschadigt tientallen monumentale grafstenen in Vlaardingen

De omgewaaide boom is dwars over tientallen graven gevallen.
De omgewaaide boom is dwars over tientallen graven gevallen. © Rijnmond
De schade die storm Louis in onze regio heeft aangericht, lijkt een dag later relatief mee te vallen. Zeker als je bedenkt dat het KNMI voor donderdagavond code oranje had afgekondigd. Het instituut verwachtte zeer zware windstoten tot wel 120 kilometer per uur. Maar de winterstorm is begraafplaats Emaus in Vlaardingen niet onmerkbaar gepasseerd. De beheerder telt tientallen beschadigde, historische grafstenen.
Begraafplaats Emaus is al sinds 1823 in gebruik. Je vindt er een rijke verzameling aan oorlogsgraven en andere bijzondere monumenten. Dertig graven en monumenten zijn zó bijzonder dat de gemeente Vlaardingen ze als belangrijk erfgoed heeft aangewezen.
In het oudste deel van de begraafplaats viel in de nacht van donderdag op vrijdag een enorme, oude boom. Met grote gevolgen: tientallen historische grafstenen raakten beschadigd of kwamen scheef te staan.
Grafstenen zijn omgevallen en beschadigd door de boom.
Grafstenen zijn omgevallen en beschadigd door de boom. © Rijnmond
Begraafplaatsbeheerder Mari Meijer baalt ervan. “Het is heel vervelend. Het is zonde van de boom en het is heel vervelend voor de monumenten die eronder liggen, die zijn allemaal stuk. Het is een stukje historie en er komen ook emoties bij van mensen.”
De oude boom heeft precies het oudste deel van de begraafplaats beschadigd. “Het is niet dat hier dagelijks begraven wordt", vertelt Meijer. "Sommige graven hebben nog rechten; andere graven zijn inmiddels eigendom van de gemeente Vlaardingen."
De oude boom is met kluit uit de grond getrokken.
De oude boom is met kluit uit de grond getrokken. © Rijnmond
Er zijn bijzondere grafstenen te vinden. “De oude monumenten hebben bepaalde beelden die nu niet meer gemaakt worden, en die zijn nu beschadigd", sombert Meijer. Zo is er een grafsteen die vanwege de armoede tijdens de oorlog van witte, vierkante keukentegeltjes gemaakt is. Die staat tussen de takken van de omgevallen boom wonderwel nog trots overeind.
De grafsteen gemaakt van witte keukentegeltjes staat nog rechtop.
De grafsteen gemaakt van witte keukentegeltjes staat nog rechtop. © Rijnmond
Het is nog een hele opgave om de boom weg te halen zonder extra schade aan te richten aan de monumenten en de begraafplaats.
“De mensen van de gemeente zijn wezen kijken. Er moet heel veel groot materieel komen om de boom weg te halen,” zegt Meijer. “Het zijn smalle paden, dus er moeten rijplaten worden neergelegd zodat ze dichterbij kunnen komen.”
Pas als de boom is weggehaald, kan Meijer de schade echt beoordelen. Als hij nu een schatting moet doen: duizenden euro's.
Hoeveel schade er precies is aangericht, is nog onduidelijk.
Hoeveel schade er precies is aangericht, is nog onduidelijk. © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl