'Vermoorde Graciëla werd bedreigd en mishandeld'

De 33-jarige Schiedammer die maandag terechtstaat voor de moord op Graciëla Rodrigues bedreigde en mishandelde haar. Dat heeft onder anderen de moeder van het slachtoffer verklaard. Op de avond van haar verdwijning stuurde ze haar dochter nog een berichtje: "Mag God je beschermen".

De verklaring kwam maandagochtend aan de orde tijdens het proces tegen de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de gewelddadige dood van Graciëla: de 33-jarige Schiedammer Gilroy de J. Hij zou de 21-jarige vrouw met zestien messteken om het leven hebben gebracht. 

Huwelijk

Graciëla werd in september 2017 dood gevonden bij de Vlaardingse Krabbeplas. Gilroy de J. is haar ex-vriend en zou het niet hebben kunnen verkroppen dat Graciëla de relatie wilde beëindigen. Hij zou haar ten huwelijk hebben gevraagd, maar zij wilde daar niets van weten. 

Volgens de J. vertoonde Graciëla wisselend gedrag. Op Whats App was ze afstandelijk, verklaarde hij, maar als ze bij hem was "wilde ze uit eten en bij me blijven slapen."

De jonge vrouw was op de avond van haar verdwijning aan het werk in een fastfoodrestaurant in Rotterdam. Daar werd ook de auto van De J. gesignaleerd. De volgende ochtend werd Graciëla dood gevonden bij de Krabbeplas. 

Graciëla stuurde op de avond van haar verdwijning een groot aantal sms'jes naar haar broer. Die miste haar noodkreten, omdat hij lag te slapen. De J. zegt dat Graciëla bang was, omdat het donker was bij de Krabbeplas. 

Psychopaat

Gilroy de J. ontkent dat hij haar iets wilde aandoen. De J. heeft wel bekend dat hij haar heeft doodgestoken. Bij de plas zou ruzie zijn geweest, waarbij Graciëla juist had geprobeerd om hem te steken, zei de verdachte. Hij zou daarbij gewond zijn geraakt aan zijn kuit. Maar bij zijn arrestatie hebben agenten daarvan niets gezien.  

Volgens de rechter heeft het er alle schijn van dat De J. zijn sporen wilde uitwissen. Hij waste zijn auto, wierp de telefoon van Graciëla in het water en gooide zijn mes in een vuilnisbak. Ook zou hij naar een bekende zijn gegaan om zijn bebloede kleding te laten wassen.

Deskundigen, die De J. psychisch hebben onderzocht, zeggen dat er gevaar is voor herhaling en dat hij kenmerken vertoont van een psychopaat. De verdachte zegt zich niet in dat beeld te herkennen. 

Parketpolitie

De behandeling van de zaak begon maandag ruim een half uur later dan gepland door de vele aanwezige familieleden en vrienden van het slachtoffer. Daardoor stond er een flinke rij voor de ingang van de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam.

Op de publieke tribune liepen de emoties ook deze keer hoog op, ondanks de verplaatsing naar een extra beveiligde zaal waar het publiek boven en achter glas zit. Een van de nabestaanden sloeg hard op het glas tussen de tribune en de rechtszaal, en schreeuwde iets naar de verdachte. De parketpolitie heeft de man afgevoerd. 

Tijdens een eerdere zitting sprongen nabestaanden van Graciëla over de afzetting heen om bij de verdachte te komen. Die kreeg toen vuistslagen en trappen. Ook zijn advocaat moest het ontgelden. 

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws rechtbank Vlaardingen
Deel dit artikel: