OEKRAÏNE

Gedichten, kransen en het volkslied: twee jaar oorlog in Oekraïne herdacht

Omstanders leggen bloemen in de wijk Mrija. Bron: JB Media
Omstanders leggen bloemen in de wijk Mrija. Bron: JB Media © JB Media
Het is deze zaterdag precies twee jaar geleden dat de Russische inval in Oekraïne begon. De oorlog gaat nog altijd onverminderd hard door en er zijn inmiddels vele duizenden slachtoffers gevallen, onder wie veel burgers. Op verschillende plekken in onze regio wordt de oorlog daarom herdacht.
Zo liggen er enkele bossen bloemen op een grijze gedenksteen in de Oekraïense wijk Mrija in Vlaardingen, de wijk die speciaal bedoeld is om tijdelijk huisvesting te bieden aan vluchtelingen. Tientallen mensen waren daar bij het monument aan het Marie Curieplein.
Rond 13:00 uur organiseerde de gemeente samen met Stichting Inclusia, een organisatie die zich focust op een meer inclusieve samenleving, een herdenking voor de Russische inval in Oekraïne.
Links en rechts van het monument werden twee grote kransen gelegd, en op het monument zelf liggen vele gele bloemen die afsteken tegen de blauwe loper die is uitgerold.

Blauw-gele Erasmusbrug

In Rotterdam kleurt de Erasmusbrug in de kleuren van de Oekraïense vlag. Met het gebaar wil de gemeente de aanhoudende solidariteit met de Oekraïense bevolking tonen.
Ook is er voor het stadhuis een bijeenkomst georganiseerd voor Oekraïners die in Rotterdam wonen. Er sprak onder meer een vertegenwoordiger, een revaliderende soldaat en een meisje uit het bezette gebied.
Op het stationsplein herdachten tientallen gevluchte Oekraïeners en medestanders twee jaar oorlog:
Enkele actievoerders op het stationsplein in Rotterdam

Opvang

Verschillende andere dorpen en steden herdenken de oorlog op een vergelijkbare manier. Zo is in Krimpen aan den IJssel de blauw-gele vlag gehesen en het Oekraïense volkslied gezongen. In Ridderkerk werd ook door middel van zang de inval herdacht. De burgemeester hield daar ook een toespraak.
Sinds de inval op 24 februari 2022 zijn ruim 100 duizend Oekraïners gevlucht naar Nederland. In de regio Rijnmond zijn dat er enkele duizenden, onder wie duizend Oekraïense inwoners in de wijk Mrija. Het aantal beschikbare bedden voor opvang in Nederland is inmiddels overschreden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl