In Zuid kunnen ze de komende veertig jaar weer met een gerust hart naar de wc

Inwoners van Rotterdam-Zuid kunnen de komende decennia met een gerust hart naar de wc. Het rioolgemaal op de Pretorialaan is grondig vernieuwd en klaar voor de toekomst. Ook prettig: de gemeentelijke riooldienst is voortaan verlost van een van de smerigste baantjes ter wereld.

Het karakteristieke gebouw staat er al 120 jaar en de functie is in wezen nooit veranderd. "Het afvalwater richting het volgende gemaal pompen", legt beheerder gemalen Ronald van Kampen uit. Vroeger gingen 'de drie p's', poep, pies en papier, rechtstreeks de Maas in, maar dat gebeurt gelukkig al lang niet meer."

Aan de vernieuwing van het gemaal is meer dan een jaar gewerkt en de verbetering zijn aanzienlijk, vertelt Van Kampen. "Het energieverbruik van de pompen is met vijftig procent gedaald. En de medewerkers hoeven hier niet meer vreselijk smerig werk te doen."

Daarmee doelt Van Kampen op het schoonmaken van de pompen die zijn vastgelopen. "Mensen spoelen de gekste dingen door het riool. Soms zelfs tot matrassen in stukjes aan toe. Die worden dan in een putje gepropt. Daar lopen onze motoren op vast. Met natuurlijk alle poep en plas, want Rotterdammers gaan graag naar de wc."

Van Kampen: "We hebben slimme motoren geïnstalleerd. Merkt de motor dat hij vast begint te lopen, dan treedt er een speciaal wasmachineprogramma in werking. Daardoor hoeven we hem aan de binnenkant niet meer schoon te maken, een grote verbetering."

Een paar cijfertjes en feitjes over het gemaal op de Pretorialaan:
*Het gemaal is gesticht in 1889, in die jaren op werkte het nog op stoom.
*De Rotterdamse gemalen pompten lange tijd viezigheid naar de Maas, maar dat mag niet meer. Sinds 1984 het gaat nu naar één van de tien waterzuiveringinstallaties in Rotterdam
*Er zijn maar liefst duizend kleine en grote gemalen in Rotterdam
*het gemaal verwerkt al het hemel- en rioolwater van de wijk Feijenoord, 210 voetbalvelden groot
*Bij extreme weersituaties kan het hemelwater rechtstreeks de Maas in worden gepompt 
*Het gemaal op de Pretorialaan verwerkt 7,4 miljoen kubieke meter (1000 liter) water per jaar

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: