Pulsvissers praten over acties tegen intrekken vergunningen

De Nederlandse pulsvissers zijn maandagmorgen opnieuw bij elkaar gekomen om te praten over mogelijke acties tegen het intrekken van hun vergunningen. De pulsvisserij werkt met stroomstootjes om zo platvissen te kunnen vangen. In Nederland hebben tachtig vissers een vergunning hiervoor gekregen, maar dat dreigt nu teruggedraaid te worden.

Dat komt onder meer door protesten van milieuorganisaties en met name Franse vissers. Daardoor wil de Europese commissie de ontheffingen ongeldig verklaren. Onacceptabel, vinden de pulsvissers in onder meer Stellendam. Pulsvisserij is duurzamer dan het vissen op de ouderwetse manier, zeggen ze.

Dit weekend stuurden de vissers al een brief naar premier Rutte om hem op te roepen voor hen op te bres te springen. “Hij is onze laatste strohalm om deze visserijtechniek van de ondergang te redden”, zeggen de pulsvissers.

Ook benadrukken ze dat een verbod op het pulstuig niet alleen de pulsvissers en bemanningsleden raakt, maar zal doorwerken in de gehele keten van handel en verwerking, de toeleverende industrie, het visserijonderzoek en het visserijonderwijs.

Woensdag vergadert de Europese Commissie over de toekomst van de pulsvisserij.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Pulsvisserij Stellendam
Deel dit artikel: