SPORT

Sparta verliest bij NEC door twee tegengoals in vijf minuten

In vijf minuten tijd geeft Sparta de wedstrijd weg tegen NEC
In vijf minuten tijd geeft Sparta de wedstrijd weg tegen NEC © Parallax Pictures - Danny de Groot
Twee harde afstandsschoten in een paar minuten hebben ervoor gezorgd dat Sparta met 2-0 heeft verloren bij NEC. Na rust drong de Kasteelclub nog wel aan, maar het maakte nooit serieus aanspraak op een resultaat in Nijmegen. Door de nederlaag verzuimt Sparta aansluiting te vinden met de subtop in de eredivisie.
Ten opzichte van vorige week had Jeroen Rijsdijk drie wissels doorgevoerd in zijn elftal. Achterin speelde Saïd Bakari in plaats van Django Warmerdam, Metinho verving de geschorste Jonathan de Guzman en Mito kreeg de voorkeur als rechtsbuiten in plaats van Pelle Clement.
Naast Saito en Mito stelde ook NEC twee Japanners op: Ogawa en Sano. Laatstgenoemde kreeg na 10 minuten een enorme kans, maar hij volleerde van 10 meter een uitgemeten voorzet hoog over. Kort erna moest Nick Olij zich volledig strekken op een hard schot van NEC-aanvoerder Dirk Proper.
Sparta overleefde de Nijmeegse storm in de openingsfase en kreeg na 25 minuten een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Arno Verschueren leverde een perfecte voorzet af, maar Tobias Lauritsen kopte de bal snoeihard op de vuisten van Jasper Cillessen.

Fraaie tegengoals

Na een half uur moest Olij in een tijdsbestek van vijf minuten twee prachtige goals incasseren. De eerste was een afstandsschot van de jarige Proper. Hij schoot van buiten het strafschopgebied de bal hard en hoog binnen. Kort erop verspeelde Djevencio van der Kust de bal en maakte een onnodige overtreding, die bestraft werd met een vrije trap. Olij stond wellicht niet helemaal goed opgesteld en oud-Feyenoorder Calvin Verdonk joeg de bal vervolgens hard over de muur en langs de Sparta-doelman: 2-0.
Sparta-keeper Olij over tweede goal NEC: 'Moet eerder een stap maken'
Sparta kreeg voor rust nog wel de kans om wat terug te doen, maar Van der Kust besloot te passen in plaats van te schieten en een inzet van Saito werd gekeerd door Cillessen.

Sterker Sparta

Met Rick Meijssen in de ploeg voor Bart Vriends kwam Sparta een stuk sterker uit de kleedkamer. In het eerste kwartier na rust hadden Mito en Saito de aansluitingstreffer moeten maken. Maar Mito mikte in vrije positie van tien meter hoog over en Saito kopte van vijf meter op de vuisten van Cillessen, die bijna in de fout ging.
In het verloop van de wedstrijd drong Sparta zeker nog wel aan, maar het gaf ook steeds meer ruimte weg. Dat leidde tot een grote kans voor Sylla Sow, maar Van der Kust voorkwam de 3-0 met een fraaie tackle.

Geen geluk

Vlak voor het verstrijken van de zuivere speeltijd raakte Saito met een verre pegel twee keer de binnenkant van de paal. Het was illustratief voor de wedstrijd, waarin Sparta ook wat geluk ontbeerde.
Rijsdijk na NEC-Sparta: 'Meer dan behoorlijke wedstrijd, godswonder dat wij niet gescoord hebben'
Uiteindelijk leed Sparta in Nijmegen haar tiende nederlaag van het seizoen. Met de komende wedstrijden tegen AZ, Twente en Ajax heeft Sparta een zwaar programma voor de boeg.
Opstelling Sparta: Olij; Bakari (88. Rosario), Vriends (46. Meijssen), Eerdhuijzen, Van der Kust; Kitolano (92. El Dahri), Metinho (74. Clement), Verschueren, Saito, Lauritsen, Mito (74. Brym)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl