nieuws

Tentoonstelling over wederopbouw van het Baankwartier in Rotterdam

Met foto's uit familie-albums en design uit de jaren '50 wordt de wederopbouw van het Baankwartier in Rotterdam voor het voetlicht gebracht. De zogeheten 'Rotterdamse zoldervondsten' vormen de basis voor de expositie over hoe de wijk in de jaren na het bombardement van 1940 weer wordt opgebouwd.
"Er zijn allemaal foto's van vroeger boven water gekomen van hoe het hier in de jaren '50 en '60 heeft uitgezien. Van strenge winters, een bevroren Leuvehaven tot de nieuwbouw uit die tijd. Het is heel leuk om die herinneringen op te halen en ze laten ook een beeld zien van groot optimisme na de oorlog", vertelt samensteller Evan van der Most.
Het Baankwartier is met de Witte de Withstraat uitgegroeid tot een levendig uitgaansgebied. Een aantal gebouwen uit de wederopbouw heeft de sloophamer niet overleefd, een aantal nog wel. De tentoonstelling wil de schoonheid en moderniteit van de wederopbouw-architectuur laten zien en hoopt zo ook de gebouwen voor de toekomst te behouden. "Er is een aantal gebouwen gesloopt voor woontorens van 150 meter hoog. Wij pleiten ervoor dat de rest kan blijven en in oude luister hersteld gaat worden."
De expositie is tot en met mei te bezoeken in een winkelpand van één van de wederopbouw-gebouwen aan de Schiedamsedijk. Op zondagen zijn er wandelingen door de wijk.