Blinde John uit Molenaarsgraaf zoekt een maatje

John Ros (47) uit Molenaarsgraaf is blind. Hij woont zelfstandig en heeft een baan als fietsenmaker. Ondanks zijn actieve leven, mist hij af en toe iemand om leuke dingen mee te doen. John is namelijk - al maanden - op zoek naar een maatje.

Ondanks een grote campagne van het Oranje Fonds, schort het nog altijd aan vrijwilligers die af en toe eens een dagje willen optrekken met mensen zoals John. Maatjes die op gelijkwaardige basis kunnen helpen bij de begeleiding van mensen met een beperking. 

'Als het maar gezellig is'

John is handig en wil bijvoorbeeld graag wel eens naar de bouwmarkt. Hij kan er wel komen met een taxi, maar eenmaal binnen weet hij absoluut niet waar hij heen moet. Hij wil dan een maatje, iemand die hem begeleidt en vertelt wat hij of zij ziet. 

"Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, ik wil alleen maar iemand een arm kunnen geven", vertelt John. "Het mag een man zijn of een vrouw, leeftijd maakt mij verder niet uit. Als het maar gezellig is, want het moet wel een beetje klikken!"

Sprinten

John werd vandaag opgehaald door RTV Rijnmond voor een dagje uitwaaien op het strand van Hoek van Holland. Hij werd getrakteerd op prachtig weer en een boterham met kaas.

John wilde graag weer eens voluit rennen: "Als blinde moet je je heel erg focussen op wat er eventueel op je pad komt. Je bent constant op je hoede, want je wilt nergens tegenaan lopen. Op een leeg strand kan ik rennen. Als mijn begeleider maar goed naar me roept, moet dat lukken!"

Klik op de video om te zien hoe John voor het eerst in een heel lange tijd een sprintje trekt op het strand!

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: