Jarige architect geeft Katendrechtse school verbouwing cadeau

Blije gezichten op OBS De Schalm in Rotterdam-Katendrecht. Daar is een wel heel bijzonder cadeau uitgepakt: een grondige renovatie van het gedateerde schoolgebouw. Dat allemaal dankzij het jarige Kraaijvanger Architects.

"Het was hier net een gevangenis", zegt Patrick voor de entree van zijn school. Hij doelt op het grote ijzeren hek en de vochtplekken. "Het was helemaal verrot en lelijk. Beter hè nu!", zegt hij trots over het resultaat. En de voorkant van de school is bepaald niet het enige wat is aangepakt.

"Het is echt nieuwer", zeggen de leerlingen binnen. Dat is ook te zien in de aula en de mediatheek. "Het is heel mooi geworden. Het is nu ook rustiger. Je kunt hier lekker werken aan je werkstuk."

"Onze eerste klus negentig jaar geleden was een schoolgebouw", zegt Vincent van der Meulen van het Rotterdamse Kraaijvanger glunderend. "Die was ook op Zuid, de Putselaan. Dat is tegenwoordig de Oranjeschool. We wilden bij onze verjaardag wat geven aan de samenleving. Het is mooi om de blije kinderen te zien, daar doe je het voor."

Het Rotterdamse bureau zette een crowdfundingsactie op en ontwikkelde een plan om het budget uit de onderhoudsbegroting van de school op efficiënte wijze toe te passen. De leerlingen maken nu gebruik van een getransformeerd theater, vernieuwde dans- en gymzaal en twee 'Lokalen van de Toekomst'. Naast Kraaijvanger sloten ook organisaties als Stichting BOOR en Constructif aan in het bouwteam.

Ook de lokalen hebben een make-over gehad. "Vroeger was het rommelig en nu mooi", zeggen de leerlingen. "Ik vind het jammer dat ik nu al bijna van school af ga voor de middelbare school. Ik had hier wel veel langer willen zitten."

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: