Van Aartsen leidt onderzoek naar lekken raadslid Eskes

Oud-burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag gaat het onderzoek leiden naar het lekken van raadsinformatie door Christine Eskes, fractievoorzitter van het CDA in Rotterdam. Hij doet het onderzoek samen met professor Wim Voermans van de Universiteit Leiden.

Dat maakt burgemeester Aboutaleb maandag bekend.

Burgemeester Aboutaleb legt uit op RTV Rijnmond: “Het gaat erom om vast te stellen of het een strafbaar feit is of niet. Is het complete document gelekt bijvoorbeeld, of zijn er passages uit weg gelaten of niet. Was het geheim en hoe geheim was het. Daar moet je meer zekerheid over hebben voordat je aangifte gaat doen.”

Wethouder Adriaan Visser stapte op nadat hij naar journalisten heeft gelekt uit een vertrouwelijk document over het mislukte vastgoedproject Schiekadeblok. Twee weken geleden publiceerde de Rekenkamer Rotterdam een explosief rapport over de erfpachtmaatregel die de gemeente Rotterdam in 2009 sloot met vastgoedinvesteerder LSI. In de nasleep zou dit geheime stuk zijn gelekt naar de raad en de pers. Het daarna gelekte document zou een presentatie uit 2009 zijn, waarmee Visser probeerde de beeldvorming te beïnvloeden.

De dag erna meldde Eskes zich bij burgemeester Aboutaleb om te laten weten dat ook zij geheime stukken heeft gedeeld met de pers.

Het onderzoek naar Eskes wordt een onafhankelijk feitenonderzoek naar de status van het gelekte document.

Er is nog geen aangifte gedaan jegens ofwel Visser of Eskes. Dezelfde burger die de zaak aanhangig heeft gemaakt bij burgemeester Aboutaleb, heeft er wel melding van gemaakt bij de Rijksrecherche, maar dit betekent nog niet dat er aangifte is gedaan.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politiek010
Deel dit artikel: