Rotterdamse oppositiepartijen vragen spoeddebat aan in 'lekaffaire'

De oppositie in Rotterdam wil donderdag een spoeddebat over het lekken van geheime documenten binnen de gemeente. Het gaat om Denk, Leefbaar Rotterdam, 50Plus, Nida, Partij voor de Dieren en SP. Ook de PVV wil een debat.

De partijen vragen het spoeddebat aan, omdat het er volgens hen op lijkt dat meer bestuurders betrokken zijn geweest bij het lekken van geheime stukken. Ze willen onder meer wethouder Bas Kurvers aan de tand voelen.

Het Rotterdams college kondigde eerder een extern onderzoek aan naar het lekken van ex-wethouder Visser. Hij stapte op nadat hij een vertrouwelijke presentatie over het vastgoedproject Schiekadeblok naar de pers had gelekt.

De oppositiepartijen vinden het extern onderzoek te beperkt: "In het onderzoek wordt niet meegenomen wie van de overige bewindspersonen eventueel betrokken zijn of op de hoogte waren van dit lekken." 

"De mensen in de stad zijn boos en teleurgesteld dat bestuurders schijnbaar de regels aan hun laars lappen om de eigen positie te redden", vervolgen de partijen in hun brief. Er is volgens hen "voldoende aanleiding om een extra raadsvergadering aan te vragen, om het college ter verantwoording te roepen om de onderste steen boven te krijgen."

Nu aangifte doen

De oppositie vraagt het college ook om nu al aangifte te doen van lekken en niet het onderzoek af te wachten. Het oordeel van de Rotterdamse Rekenkamer dat het om een geheim document ging, is volgens de partijen voldoende voor een aangifte.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politiek010
Deel dit artikel: