Alblasserdammers vinden informatie over lekkende tank te mager

Inwoners van Alblasserdam zijn ontevreden over de informatie die ze zaterdag hebben gekregen over de lekkende tank. Ze hadden vooral meer willen weten over de stof die is vrijgekomen. Dat bleek maandagavond op een informatiebijeenkomst over de lekkage.

De omwonenden van Den Ouden Tanktransport kregen rond 08:30 uur een NL Alert over de lekkage en een giftige stof. Dat was anderhalf uur nadat het lek ontdekt was. De melding kwam niet bij iedereen binnen.

Maandagavond bleek dat tien personen niet geïnformeerd waren, terwijl ze wel in de buurt van het bedrijf wonen. Ook een tweede NL Alert, met de melding dat de stof niet giftig was, kwam niet bij iedereen aan. 

Het is nog altijd niet duidelijk welke stoffen er precies in de tank hebben gezeten. 

Bug in het systeem

In de communicatie ging zaterdag nog meer mis. Zo waren er ruim anderhalf uur geen updates over de lekkage te zien op de website van de Veiligheidsregio. Er werd wel nieuws geplaatst op het Twitterkanaal, maar de doorschakeling naar de website werkte niet. Volgens de Veiligheidsregio was er juist in de cruciale uren sprake van een bug in het systeem. De Veiligheidsregio weet niet waardoor dat kwam. 

Bewoners vroegen zich maandagavond ook af waarom de sirenes niet waren afgegaan. De Veiligheidsregio had dat middel niet ingezet om onrust te voorkomen, zo bleek. "Rijd desnoods met een ouderwetse geluidswagen door de straten om te vertellen wat er aan de hand is", opperde iemand.

In veel huizen in Alblasserdam stinkt het nog altijd. Dat komt doordat de stof die vrijkwam door de brandweer met waterschermen is neergeslagen. Het water is in het riool beland en van daaruit komt de stank nog omhoog. Dit duurt nog wel even, maar kan geen kwaad, zegt de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Alblasserdam
Deel dit artikel: