'Balie-jihadist' voor de rechter in Rotterdam

De 33-jarige Syriër, die in 2017 ophef veroorzaakte door zijn aanwezigheid in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, moet dinsdag voor het eerst voor de rechter in Rotterdam verschijnen. De man wordt verdacht van terroristisch geweld in Syrië.

Abd A. dook in september 2017 op tijdens de vertoning van een documentaire over Raqqa, de 'hoofdstad' van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS). Activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkenden hem als jihadistisch strijder.

De man is de ex-vriend van de Nederlandse journaliste Ans Boersma. Hij zou hebben gevochten voor de groepering Jabhat al-Nusra, die verwant is aan terreurbeweging al-Qaeda. Mogelijk was hij zelfs de leider van die groepering.

Visum

Boersma, die als correspondent in Turkije woonde en werkte, werd onlangs aangehouden en het land uitgezet. Justitie verdenkt haar van valsheid in geschrifte omdat ze haar ex-vriend met valse gegevens aan een visum probeerde te helpen. De journaliste ontkent dit.

De broer van Abd A. is ook aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Hij moet zich woensdag voor het eerst voor de rechter verantwoorden. Ook dan gaat het om een niet-inhoudelijke zitting.
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Terrorisme
Deel dit artikel: