Wat vertelde raadslid Eskes aan wethouder Kurvers over lekken naar de pers?

Het Rotterdamse college stelde maandag bij monde van wethouder Kurvers en burgemeester Aboutaleb dat Kurvers niet betrokken was bij de lekactie van wethouder Visser. Maar wat wist Kurvers wel op de dag na het verschijnen van het Rekenkamerrapport?

De 'lekaffaire' begon met een rappport van de Rotterdamse rekenkamer over het Schiekadeblok naast Rotterdam Centraal. In het rapport, dat op 25 januari gepresenteerd werd, staat dat de huidige wethouder Adriaan Visser (D66) als topambtenaar in 2009 grotendeels verantwoordelijk was voor het mislukken van dit project. 

CDA-raadslid Eskes had die zaterdagmorgen, 26 januari, een presentatie gedeeld met een verslaggever van RTV Rijnmond. Daaruit moest blijken dat bij de herontwikkeling van het Schiekadeblok wél een zorgvuldige risico-analyse was gemaakt.

De verslaggever gaf aan er in de komende week werk van te willen maken. Daarom leek het Eskes verstandig om de verantwoordelijk wethouder Kurvers hiervan op de hoogte te brengen, zegt ze.

Ze belde Kurvers en zei, zo laat ze nu weten: “Er worden mogelijk vragen aan jou en aan oud-bestuurders gesteld over een stuk uit 2009. Rijnmond heeft mogelijk een presentatie uit die tijd in handen.”

Daarmee, zo beweert Eskes, zei ze niet om welk stuk het ging en hoe Rijnmond aan het stuk was gekomen. Daarna appte ze naar wethouder Visser: "Bas weet dit inmiddels".  Dit appgesprek is deze week gepubliceerd door NRC.

Kurvers wist dus dat er een stuk rouleerde in de pers, maar zegt dat hij niet was betrokken bij de lekactie zelf en evenmin wist door wie dat was gelekt.

Vorige week dinsdag, op 5 februari, zou Eskes nadat ze haar lekken bij burgemeester Aboutaleb had gemeld, naar Kurvers zijn gestapt en hebben verteld dat zij het was die het stuk met de pers heeft gedeeld.

Afbeelding

Burgemeester Aboutaleb heeft inmiddels opdracht gegeven voor een onafhankelijk feitenonderzoek naar de 'lekaffaire'. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politiek010
Deel dit artikel: