nieuws

Windpark Slufterdam 2.0: minder windmolens, bijna dubbel zoveel energie

Energiebedrijven Eneco en Vattenfall - voormalig NUON - nemen dinsdagmiddag het vernieuwde Windpark Slufterdam officieel in gebruik. Veertien efficiëntere windmolens vervangen de zeventien oude. Het park in gemeente Westvoorne wekt jaarlijks energie op voor 60 duizend huishoudens.
"Met veel minder windmolens gaan we bijna dubbel zoveel energie opwekken", legt Kim Vogten van Eneco uit op Radio Rijnmond. Windpark Slufterdam is al bijna vijftien jaar in gebruik, in de tussentijd is de techniek flink ontwikkeld.
De veertien nieuwe windmolens zijn met 150 meter hoogte een stuk groter dan de oude, die 95 meter hoog waren. Samen wekken ze 180 Gigawatt uur (GWh) windstroom op. Dat is ongeveer tien keer zoveel als alle woningen in Westvoorne bij elkaar gebruiken.

Trekvogels

De dichtstbijzijnde huizen zijn zo'n vier kilometer van het park verwijderd, maar er ligt wel een natuurgebied naast. Het molenpark zit trekvogels echter niet in de weg. "We doen altijd ecologisch onderzoek, we brengen de trek van vogels in beeld", vertelt Vogten. "Deze molens zijn hoger, vogels vliegen onderdoor."
Vorig jaar wilde de staatssecretaris van economische zaken een zogenaamde stilstandvoorziening op de deze windmolens zetten, om (trek)vogels te beschermen. De Raad van State vond toen dat hij niet genoeg heeft onderbouwd waarom. Lees meer: Windmolens Slufterdam toch zonder stilstandvoorziening

Fonds voor leefbaarheid en natuur

Om een steentje bij te dragen aan de omgeving van het windpark heeft Eneco samen met andere partijen, waaronder de gemeente Westvoorne, twee fondsen opgericht: een leefbaarheidsfonds en een natuurfonds. De komende vijftien jaar gaat vanuit het windpark 17,5 duizend euro per jaar in de fondsen, de gemeente Westvoorne stopt jaarlijks hetzelfde bedrag in het potje.
Het leefbaarheidsfonds kan scholen, sportverenigingen en andere organisaties helpen te verduurzamen. "Concreet moet je dan denken aan een voetbalclub die zonnepanelen op de voetbalkantine wil leggen. Die kunnen dan een fonds aanvragen", legt Vogten uit. Het natuurfonds is bedoeld voor natuurherstel, natuurspeeltuinen en het terugplaatsen van inheemse boomsoorten.
De nieuwe molens draaien al sinds augustus vorig jaar bij wijze van proef, sinds eind december leveren ze stroom aan het net. Acht van de windmolens zijn van Vattenfall, zes van Eneco.

Achterlopers

Volgens statistiekbureau Eurostat loopt Nederland aanzienlijk achter op de rest van Europa als het gaat om gebruik van hernieuwbare energie. In 2017 kwam 6,6 procent van het energieverbruik in Nederland van hernieuwbare energiebronnen. In de Europese Unie lag dat niveau op op 17,5 procent.
In 2020 moet van alle verbruikte energie 20 procent afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. In Nederland ligt de doelstelling op 14 procent.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl