nieuws

Brandweer probeert vergeefs om (domme) gans Jul te bevrijden

Een duiker van de brandweer heeft dinsdagochtend geprobeerd om gans Jul onder een vlonder vandaan te halen in Rotterdam-Overschie. Het dier dook vier dagen geleden de schuilplaats in om te ontkomen aan een zwaan. Maar nu kan ze er niet meer uit.
Jul is het helemaal zat onder de vlonder, die deels van beton is gemaakt. Ze krijst al dagenlang de boel bij elkaar. Net als haar maatje Jut, die vlakbij rondjes blijft zwemmen. Bewoners van de Zestienhovensekade worden er gek van.
Om een einde te maken aan het gejammer, ging een duiker dinsdagochtend het water in. Het lukte hem niet om Jul uit haar benarde positie te bevrijden. Wel kon hij een stukje vlonder openbreken, waardoor Jul - als ze slim is - weer naar buiten kan.
Dat naar buiten zwemmen doet de gans alleen niet. "Ze kan heen en weer zwemmen onder het beton en zit dus ook echt niet klem", vertelt een buurtbewoonster. "Ze kan gewoon onder het beton vandaan, want het hout is door de brandweer weggehaald. Maar er staan de hele tijd mensen met zaklampen onder het beton te schijnen en te roepen."
De kans is groot dat de gans hierdoor helemaal niet onder het beton vandaan durft te komen. Woensdagavond staat er niemand meer bij de gans. Jut zwemt vlakbij nog wel rondjes en zou vanmiddag een keer naar Jul geroepen hebben.
Het beton verder afbreken is niet handig en niet nodig. Het lijkt een kwestie van tijd tot Jul snapt dat ze naar buiten kan en de moed heeft verzameld om de stap te nemen.