INBRAAK

'Best wel spooky' dat inbrekers voor de zoveelste keer inbreken in kinderboerderij

Bij Stadsboerderij Holywood is voor de vierde keer in een jaar tijd ingebroken
Bij Stadsboerderij Holywood is voor de vierde keer in een jaar tijd ingebroken © Stadsboerderij Holywood
"Het is om moedeloos van te worden", zegt Elma van der Vlis ruim een dag na de vierde inbraak in een jaar tijd bij Stadsboerderij Holywood in Vlaardingen. Dit weekend werd voor honderden euro's buitgemaakt aan machines, maar ook het winkeltje werd leeggeroofd.
Het moet een uur of twee in de nacht zijn geweest, denkt Elma, verantwoordelijk voor de communicatie bij de kinderboerderij. "Er is een raampje ingeslagen." De inbreker is eerst naar het kantoortje gegaan en heeft de kabeltjes van een bewakingscamera losgetrokken.
Daarna zijn drie boormachines met accu's gestolen. De volgende bestemming was het winkeltje van de kinderboerderij. Daar is volgens Elma de deur 'opengejast'. "De vreemdeling is in elk geval dol op vlees, kaas en andere lekkernijen. Hij heeft voor rond de 250 euro meegenomen."

Geen camerabeelden

Gelukkig hebben de dieren er niets van gemerkt, maar leuk is het op zijn zachtst gezegd zeker niet. Vooral omdat het niet de eerste keer is: "Dit was de vierde keer in een jaar tijd. De vorige keer was in december", zegt Elma. "Maar dit keer lijken het professionelere lui te zijn geweest. Ze hebben de camera zwartgemaakt, dus er zijn geen beelden."
Wie het moet zijn geweest? Of wie het in het verleden waren? Ze hebben geen idee bij Stadsboerderij Holywood. "Het lijkt er wel op dat ze weten waar ze moeten zijn. Dat is best wel spooky."
We willen open zijn op de openingstijden, maar niet midden in de nacht.
Elma van der Vlis
De beheerder van het pand is er ook niet gerust op, zegt Elma. Het is een standaard riedeltje van hem geworden om iedere ochtend de ramen en deuren te checken op braaksporen.

Oogje in het zeil houden

De kinderboerderij kan gelukkig bouwen op een vaste club aan vrijwilligers en bezoekers die meeleven. "Er zijn mensen die zeggen dat ze wel een oogje in het zeil willen houden, maar die gaan ook niet midden in de nacht langs bij de kinderboerderij, helemaal omdat-ie wat afgelegen ligt."
Volgens Elma is de hoop vooral op de gemeente gevestigd. "We zijn goed in gesprek", zegt ze positief. Tegelijk hoopt de vrijwilliger van Holywood wel dat er snel meer duidelijkheid komt over de beveiliging.
Ook na de vorige inbraak in december hebben ze bij de gemeente aangedrongen op meer en betere beveiliging. Er is toen wel iets gedaan, maar volgens Elma blijkbaar nog niet genoeg. "We willen een structurelere oplossing, want anders gebeurt het over een paar maanden weer."
"We willen dat het veilig en leuk is op de boerderij", zegt Elma. "Ook al gebeuren die inbraken 's nachts, dit is geen leuke publiciteit. We zijn ook bezig met leuke activiteiten en lesprogramma's, maar nu komen we iedere keer met verhalen over inbraken in de media. We worden er moedeloos van."
Met wat cynisme in haar stem besluit Elma haar verhaal: "We willen open zijn op de openingstijden, maar niet midden in de nacht."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl