'Journaliste Boersma wist van verdachte activiteiten ex in Syrië'

De Nederlandse journaliste Ans Boersma wist volgens het Openbaar Ministerie dat haar ex-vriend was aangesloten bij een aan Al Qaeda gelinkte terreurgroepering. Dat zou Abd A. zelf aan haar hebben verteld, zegt het OM dinsdag op basis van afgeluisterde gesprekken.

De zaak rondom de 33-jarige Syriër werd dinsdag behandeld tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank in Rotterdam. A. wordt onder meer verdacht van deelname aan de terroristische organisatie Jabat al-Nusra, die verwant is aan terreurbeweging Al Qaeda. Hij zou bij Jabat al-Nusra contact hebben gehouden met hooggeplaatste figuren en zou betrokken zijn geweest bij aanslagen.

In september 2017 dook A. op in Amsterdam, in debatcentrum De Balie tijdens een vertoning van een documentaire over Raqqa, de 'hoofdstad' van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS). Activisten herkenden A. destijds als jihadistisch strijder.

Boersma, die in Rotterdam op school heeft gezeten, woonde en werkte tot voor kort als correspondent in Turkije. Zij werd in januari opgepakt en het land uitgezet. Justitie verdenkt haar van valsheid in geschrifte omdat ze haar ex-vriend met valse gegevens aan een visum zou hebben geholpen. Volgens het OM gebruikte A. minstens drie valse paspoorten.

In een afgeluisterd gesprek zei A. dat Boersma wist wat zich in Syrië had afgespeeld omdat ze zijn Twitteraccount had bekeken toen hij zijn iPad niet had vergrendeld. "Ik heb gezworen niet meer te slachten, geen vrouw geen man, niemand", zou hij toen tegen haar hebben gezegd.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Ans Boersma
Deel dit artikel: