Brandweerman rent marathon na zelfdoding zus: hulplijn moet meer bekendheid krijgen

Brandweerman Tim Brinkman werkt al vier jaar bij het hoogtereddingsteam van de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam Europoort. Vorig jaar nam zijn zus haar eigen leven. Tim zag de melding op dat moment binnenkomen en herkende de locatie. Nu rent hij met vier collega's de Rotterdamse Marathon om geld in te zamelen voor de hulplijn 113.

Tim was aan het werk die dag, zag de melding op het bord en herkende de plek omdat zijn zus daar al vaker een suïcidepoging had gedaan. Hij belde direct naar haar nummer. "Er werd opgenomen door een man, die haar telefoon had gevonden. Dat was voor mij voldoende om te weten: het is foute boel." Tim is direct naar het huis van zijn ouders gegaan en heeft hen het verhaal moeten vertellen.

Vier mannen uit het team van Tim doen dit jaar met hem mee aan de Rotterdamse marathon.
Het geld dat ze daarmee ophalen, gaat naar de zelfmoordpreventie-hulplijn 113.

De mannen hopen dat 113 door hun actie ook meer bekendheid krijgt en lopen daarom in shirts van de zelfmoordpreventielijn. "Heel veel mensen weten niet van het bestaan", legt Tim uit. Zijn collega Rob is erg geraakt door wat Tim overkwam. Hij had eerder ook nog nooit gehoord van de hulplijn: "Het is een verschrikkelijk verdrietige situatie op het moment dat je zover komt dat je geen uitweg meer ziet, overweegt je leven te beëindigen. Dat is voor mij onbegrijpelijk, dat heeft me ook echt geraakt, zegt hij geëmotioneerd. Als we er maar één mee redden, daar gaat het uiteindelijk om."

"We zijn als team altijd gewend om samen te werken. Persoonlijk kennen we ook heel veel dingen van elkaar. Nu komt het zo dichtbij, dat maakt je nog hechter", zegt collega Jordy.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Brandweer Marathon 2019
Deel dit artikel: