NIEUWS

In Rotterdam-Carnisse vragen huisbazen nog altijd veel te hoge huren ondanks nieuwe regels

Carnisse in Rotterdam-Zuid
Carnisse in Rotterdam-Zuid © Rijnmond
Op 146 adressen in de wijk Carnisse in Rotterdam-Zuid gaan verhuurders gewoon door met het vragen van ‘excessief’ hoge huren. Ondanks de nieuwe regels over eerlijke huurprijzen die sinds 1 januari in deze wijk gelden. Dat blijkt uit een controle van de gemeente Rotterdam. Overtreders kunnen rekenen op een boete vanaf 10 duizend euro.
Een eerlijke prijs volgens het puntensysteem: aan deze voorwaarde moeten alle verhuurders in Carnisse zich sinds 1 januari van dit jaar houden. Met twee brieven heeft de gemeente de maatregel bij in totaal 1365 eigenaren aangekondigd. Zij hebben ongeveer 3 duizend woningen in hun bezit die ze verhuren.
Sinds 1 januari is verhuren zonder vergunning in Carnisse verboden. Een vergunning kost 342 euro en verplicht de verhuurder om zich te houden aan maximale huurprijzen. Een huisbaas met meerdere panden betaalt dit bedrag maar één keer. Verhuurders die zich niets van de nieuwe regels aantrekken, riskeren boetes die kunnen oplopen tot 90.000 euro.
Ruim de helft - 762 - heeft op tijd een vergunning aangevraagd. Alleen een groot deel houdt zich niet aan de enige voorwaarde: een eerlijke huurprijs. De gemeente heeft de adressen door de eigen Huurprijscalculator gehaald. En wat blijkt? Op 395 adressen wordt nog altijd te veel huur gevraagd en op 146 adressen zelfs excessief te veel. Dat gaat om bedragen van 200 euro of meer te veel per maand.

Handhaven op excessen

De gemeente gaat deze adressen melden bij de Huurcommissie – dat is de officiële instantie die juridisch lagere huurprijzen kan afdwingen. Die gaat controleren of de huurprijzen kloppen met de puntentelling van het zogeheten woningwaarderingsstelsel (WWS).
Als er inderdaad te veel huur wordt gevraagd, kan de gemeente gaan handhaven op de excessen. Dat begint met een waarschuwing dat de huren omlaag moeten. Doet de verhuurder dat niet, dan volgen er boetes. Die variëren van bedragen van duizend euro voor een kleine te hoge huur tot 20 duizend euro bij een dubbele huur. Ook dreigt een huisbaas aan de schandpaal genageld te worden. Bij een bestuurlijke boete is de gemeente verplicht om de opgelegde sanctie te publiceren, en wordt de betrokken verhuurder bekendgemaakt.
Voor de ‘kleine’ te hoge huren wordt het Huurteam ingeschakeld. Die gaat huurders helpen een lagere huur af te dwingen.
Een huurprijs volgens de punten van het woningwaarderingsstelsel (WWS) geldt voor de categorie sociale huurwoningen, niet voor vrije sector huurwoningen. Sinds 1 januari 2024 ligt de grens op 142 punten met een maximale huurprijs van 880 euro. Alles eronder, dan is een particuliere huisbaas wettelijk verplicht om zich aan de huurprijs volgens de punten te houden. Alles erboven, dan mag de huisbaas de prijs zelf bepalen. Als de wet betaalbare huur wordt aangenomen door de Tweede Kamer dan wordt de grens opgetrokken naar 187 punten met een maximale huurprijs van 1123 euro.

10.000 euro boete voor verhuurders zonder vergunning

Meer dan 500 particuliere eigenaren hebben nog geen vergunning aangevraagd of hun aanvraag is mislukt. Ook daar gaat de gemeente op handhaven. Te beginnen bij drie grote verhuurders zonder vergunning en met 125 woningen in hun bezit. Steekproefsgewijs worden hun huurwoningen gecheckt. Als blijkt dat er verhuurd wordt zonder vergunning, dan volgt er een boete vanaf 10 duizend euro.
Alle verhuurders zonder vergunning gaan dit jaar nog gecontroleerd worden. Kamerverhuur aan maximaal twee personen is uitgezonderd van de verplichte verhuurvergunning.

Illegaal hoge huren

Carnisse is de eerste wijk in Rotterdam waar de verplichte verhuurvergunning is ingevoerd. Dat is mogelijk door de invoering van de wet goed verhuurderschap die sinds 1 juli 2023 van kracht is. Uit onderzoek is gebleken dat in Carnisse op grote schaal illegaal hoge huren worden gevraagd.
Voorheen moesten huurders binnen zes maanden na ingang van hun huurcontract protest aantekenen. Dat deden ze niet uit onwetendheid of uit angst hun huis te verliezen. Door de nieuwe regels kan de gemeente handhaven op eerlijke huurprijzen. Een klein aantal eigenaren verzet zich en heeft een bezwaar ingediend bij de gemeente.
Straat in Carnisse
Straat in Carnisse © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl