15-jarig paardenmeisje uit Oude Tonge debuteert met haar eerste roman

Het paardenmeisje Marije Bruggeman uit Oude Tonge debuteert op 15-jarige leeftijd met haar eerste roman 'Vertrouw me'. Voor het verhaal heeft ze zich laten inspireren door haar twee eigen kleine Shetlandpony's, maar ze spelen geen hoofdrol.

"Meissie heeft wel een beetje het karakter gehad van wat Flew in het boek heeft. Dat is best wel een bang paard en zij was vroeger ook best wel bang", vertelt Marije terwijl ze de manen van haar pony's kamt. 

"Welkom, nieuweling", schrijf ik onder een bericht op Snapchat en ik verstuur hem naar een paar mensen. Ik stop mijn telefoon weer in mijn zak en kijk naar het drukke beestje. Van wie zou hij zijn? Hij lijkt erg onrustig. Ik klak met mijn tong. Hij spitst zijn oren en kijkt me even aan met zijn donkere ogen. Er is geen rust in zijn ogen te vinden. Toch lijkt hij wel iets rustiger te worden dan hij net was."

In een klein weiland in Oude Tonge verzorgt Marije dagelijks haar twee Shetlands Meissie en Indy. De kleinste is Meissie, die heeft ze leren kennen op de kinderboerderij zes jaar geleden. Ze heeft haar overgenomen nadat de kinderboerderij ermee stopte. Een half jaar geleden heeft ze de zwart-witte Indy erbij gekocht op de paardenmarkt. 

De hoofdrol in de roman is weggelegd voor het paard Flew. "Het boek gaat over de band tussen het meisje Elisa en het angstige en onrustige paard", vertelt Marije. "En er komt ook spanning en liefde tussen vriendschappen voor."

Jong geleerd

Marije schrijft al verhalen van kinds af aan, maar nu is daar ook haar eerste echte boek van 170 pagina's. Heel uniek voor een tienermeisje. "Het is echt heel leuk en ik vind het zelf niet zo heel bijzonder maar nu de kranten erover schrijven wordt het wel bijzonderder." 

In het echt heeft Marije het vertrouwen weten te winnen van de Shetlandpony Meissie. "Ze is nu veel rustiger en liever en je kan haar makkelijk meenemen. Dus dat is wel leuk."

Of dat ook lukt met het paard Flew, blijft spannend tot het einde van de roman. Vrijdagavond is de boekpresentatie in de bibliotheek in Middelharnis. Dan wordt het eerste exemplaar van 'Vertrouw me' overhandigd aan een wethouder. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: