De Waag in Schiedam kunstzinnig in evenwicht

Het rijksmonument De Waag in Schiedam krijgt weer weegschalen aan de gevel. In het pand aan de Nieuwstraat in het centrum van de stad zit sinds een paar jaar het informatiecentrum voor toeristen, de voormalige VVV. Kunstenaar Ahrend van Ipenburg geeft het gebouw op kunstzinnige wijze de weegschalen terug.

Drie maanden is de Schiedamse beeldend kunstenaar bezig geweest aan het Waagbeeld. “Eerst meten, dan schetsen en vervolgens boetseren”, legt hij uit. “Ik wilde iets van de oude functie terugbrengen op de gevel. Er werd hier graan gewogen en verhandeld voor de jeneverstokerijen. Ik heb ook de jeneverbes terug laten komen in het object”, vertelt Van Ipenburg in zijn atelier aan de rand van de Spaanse Polder.

Feestelijke onthulling

Op woensdag 27 februari zal het kunstwerk feestelijk worden onthuld. Ook Bram van de Hengel is blij met de driedimensionale versiering aan de gevel. Hij beheert De Waag samen met de naastgelegen Grote of Sint Janskerk.

“In de zestiende eeuw was het hier volop bedrijvigheid. Oorspronkelijk was het een kapel van de kerk, daar waren er meer van, maar uiteindelijk werd hier graan aangevoerd en gewogen”, vertelt de Schiedammer. “Er moest iets van de jenevergeschiedenis in terugkomen. Het plan om er jeneverkruiken in te verwerken was een beetje te veel. Dit is mooi zo”, zegt hij oog in oog met het kunstwerk in het atelier. 

Volgende project

Kunstenaar Van Ipenburg denkt alweer aan de volgende klus voor Schiedam. “Ik ga een Mariabeeld van de voormalige Katholieke begraafplaats aan de Vlaardingerdijk herstellen. Maria is omgevallen door de wind en mist een paar vingers. Maar eerst het Waagbeeld op z’n plek, dan Maria”.
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Schiedam
Deel dit artikel: