Denk: Commissaris van de Koning moet ingrijpen in Rotterdamse raad

Donderdag debatteert de Rotterdamse gemeenteraad op initiatief van de oppositiepartijen over het lek van ex-wethouder Visser. Denk overweegt zelfs een voorstel te doen om de Commissaris van de Koning te laten ingrijpen in Rotterdam.

Het Rotterdams college kondigde eerder een extern onderzoek aan naar het lekken van Visser. Hij stapte op nadat hij een vertrouwelijke presentatie over het vastgoedproject Schiekadeblok naar de pers had gelekt.

Denk heeft geen vertrouwen in het onderzoek naar het lekken van wethouder Visser en naar het lekken door raadslid Eskes. Daarom is de partij van mening dat de provincie moet ingrijpen. "Het lekken is uiterst zorgelijk en ook de bestuurlijke druk die daarbij plaatsvindt. Rotterdam lijkt wel Pyongyang aan de Maas", zegt Denk-fractievoorzitter Stephan van Baarle. "Ik zie een doofpot, daarom overwegen wij dit zware middel.”

Het debat lijkt zich donderdag vooral toe te spitsen op de rol van wethouder Kurvers (Bouwen). Wat heeft hij geweten van het lek?

Duidelijk is dat op 26 januari raadslid Eskes tegen wethouder Kurvers heeft verteld dat een journalist een stuk inzake het Schiekadeblok in handen heeft en daar mogelijk vragen over gaat stellen. "Heeft hij aan mevrouw Eskes gevraagd om welk stuk het gaat en wat heeft hij met die informatie gedaan?", vraagt Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren zich af.

Eskes zou dat stuk zelf aan de journalist hebben verstrekt, maar vertelt Kurvers dat niet. Pas op dinsdag 5 februari zou ze hem op de hoogte hebben gebracht. "Ik heb niet geweten van het lek door de ex-wethouder en het raadslid, dat hoorde ik pas op 5 februari", zegt Kurvers.

Deelname aan debat

Ook vraagt de oppositie zich af of Eskes nog wel moet deelnemen aan het debat donderdag. "Er is een onderzoek naar haar gestart. Dan zou ik het netjes vinden als zij, zolang het onderzoek loopt, haar functie neerlegt en niet actief meedraait in de gemeenteraadsvergaderingen", vindt Van der Velden.  

"Afgelopen donderdag werd een motie van de oppositie voor een breder onderzoek niet aangenomen, omdat raadslid Eskes tegenstemde. Wat ons betreft had zij niet mee mogen stemmen, omdat zij ook onderwerp van onderzoek is. Dus die stemmingen moeten opnieuw", vindt Van Baarle.
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politiek010 Rotterdam
Deel dit artikel: