nieuws

Natuurorganisaties dienen bezwaar in tegen ontheffing doden vogels op vliegveld

Rotterdam The Hague Airport kreeg begin dit jaar van de provincie een speciale ontheffing om alle vogelsoorten te mogen afschieten, mochten die een gevaar zijn voor de luchtvaart. Verschillende natuurorganisaties maken bezwaar tegen die ontheffing. Ze vinden het onnodig ruim.
"Wij snappen best dat vogels en vliegtuigen niet goed samengaan en dat daar maatregelen voor nodig zijn. Maar we vinden het overdreven iedere vogel te mogen doden", zegt Susanne Kuijpers van Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland. "De provincie zou zo'n aanvraag kritisch moeten toetsen", vindt ze.

'Niet kritisch genoeg'

Een aantal vogelsoorten is beschermd. Er zijn uitzonderingen mogelijk om die vogels toch te mogen doden, maar de natuurorganisaties vragen zich af of de aanvraag van de luchthaven voldoet aan de voorwaarden die de wet stelt voor zo'n uitzondering. Volgens hen is de provincie niet kritisch genoeg geweest. Zij zijn van mening dat er andere manieren van ontheffing zijn, zonder ruimte te geven iedere vogelsoort te mogen doden.
"Wij hopen dat de provincie nu denkt: goh, ze hebben ook wel een punt", zegt Kuijpers. "Het staat iedereen vrij om daar bezwaar tegen te maken." Ze hoopt op een aanpassing van de ontheffing.

'Doden is laatste redmiddel'

Volgens Suzanne Baljon van Rotterdam The Hague Airport waren er in de afgelopen jaren soortgelijke ontheffingen. "Maar er vindt sinds langere tijd beheer plaats van vogels die op de luchthaven zijn", legt ze uit. Baljon benadrukt dat het doden van vogels het laatste redmiddel is, en dat de ontheffing niet betekent dat op alle vogels wordt geschoten: "Wij schieten niet zomaar vogels uit de lucht."
"Wij hebben een faunabeheerster in dienst", legt Baljon uit. "Die handelt uit respect voor natuur en milieu. Doden is het laatste redmiddel en geen doel op zich." De ontheffing is voor hen een formaliteit.
Als voorbeeld schetst Baljon een beeld van twee zwanen in het veld tussen de startbanen. Ze vertelt dat de faunabeheerder daar dan eerst in een auto naartoe rijdt en toetert. Vervolgens maakt ze allerlei geluiden met fluitjes, ze zwaait met haar armen, schreeuwt en bootst een schotgeluid na. In dit geval waren die maatregelen voldoende om de zwanen daar weg te krijgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl