Einde verhaal voor pulsvisserij?

Een spannende dag voor vissers in Stellendam. Want in het Europees Parlement in Straatsburg wordt woensdag onderhandeld over het lot van de pulsvisserij. Dat zij moeten stoppen met deze techniek staat vrijwel vast. De vraag is vooral wanneer en of er een overgangsperiode komt.

Onderhandelaars van het parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie komen vanaf 15:00 uur uur bij elkaar met als doel een akkoord te sluiten over welke technische hulpmiddelen zijn toegestaan. 

Bij pulsvisserij worden de dieren met behulp van elektrische schokjes in het water de netten in gedreven. Vissers zeggen dat deze methode milieuvriendelijker is dan werken met netten die over de bodem slepen.

Tegenstanders van pulsvisserij zeggen onder meer dat de zee door deze manier van vissen in veel te hoog tempo wordt leeg gehaald. 

Platvis

Sommige Europarlementariërs willen dat het totaalverbod op de pulsvisserij al in juli ingaat, terwijl de lidstaten de onderhandelingen ingaan met 2022 als einddatum. Nederland hoopt op een zo lang mogelijke overgangsperiode.

Volgens de huidige EU-regels mag maximaal vijf procent van de kottervloot worden ingezet voor de pulsvisserij. Nederland heeft daarbovenop onder het mom van wetenschappelijk onderzoek nog tientallen vergunningen uitgegeven voor wetenschappelijk en zit hier ver boven.

Momenteel hebben 79 Nederlandse kotters toestemming om platvis te vangen met behulp van elektrische schokjes. Volgens de vissers betekent een verbod voor hen een ramp. Ze zeggen een verbod ook niet te accepteren.

Minister Carola Schouten (Visserij) is woensdag in Urk en spreekt daar met vissers. Ze kondigde dinsdag al aan dat als de pulsvisserij wordt verboden de Nederlandse vissers kunnen rekenen op geld van het kabinet om over te stappen op nieuwe technieken. Een groep vissers was die dag in Den Haag om politici te vragen voor hen in de bres te springen. 


 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: