Geheim overleg over Albanese 'inklimmers'

Op het ministerie van defensie in Den Haag zijn woensdag en donderdag politiemensen uit vier landen bij elkaar om te praten over de illegale migratie van Albanezen naar Engeland. Het gaat om geheim overleg, meldt Trouw.

Albanese migranten proberen vaak illegaal mee te liften met vrachtwagens, onder meer in Hoek van Holland. 'Inklimmers' worden ze daarom ook wel genoemd. 

De politiedelegaties uit Nederland, België, Engeland en Albanië brengen donderdag een bezoek aan de ferrydiensten Stena Line En DFDS.

Ferrybedrijven zien het aantal 'inklimmers' groeien. "Vorig jaar was een recordjaar", zegt Ralph Bosveld van DFDS. "Beveiligers vonden toen in Nederland en Engeland 475 verstekelingen. In 2017 waren dat er 205 en in 2016 ging het om 52 personen.

"Mensen klimmen onder vrachtwagens op de achteras", zegt een woordvoerder van Stena Line. "Soms proberen ze zelfs zwemmend ons terrein te bereiken."

Hotspot Moerdijk

Het illegalenprobleem reikt verder dan ferries en havens. Vorig jaar stuurde burgemeester Klijs van Moerdijk er een brandbrief over naar minister Grapperhaus van justitie.

Hij schreef daarin dat illegalen vaak de nacht doorbrengen in de buurt van parkeerplaatsen om daar een vrachtwagen uit te kiezen voor de oversteek. Moerdijk zou wat dat betreft een 'hotspot' zijn geworden.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam ging in 2017 op werkbezoek in Albanië om te praten over zaken als migratie, mensensmokkel en georganiseerde misdaad. 

 
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: