Erasmusspeld voor verteller Henk den Haan: 'Verhalen van onschatbare waarde'

Burgemeester Aboutaleb heeft woensdagmiddag de Erasmusspeld overhandigd aan de Rotterdamse Henk den Haan (1933). Door jarenlang onderzoek heeft Den Haan een bijzonder onderduikverhaal uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt en het vervolgens zijn missie gemaakt om dat verhaal levend te houden.

De Rotterdammer ontdekte hoe een dominee- en kostersgezin in de Tweede Wereldoorlog twee Joodse families verborgen hield op de orgelzolders van de Breepleinkerk. Vierendertig maanden zaten daar zes volwassenen en een baby die tijdens de onderduik werd geboren, ondergedoken.

"Henk den Haan heeft dit verhaal tot in detail naar boven gehaald", zei burgemeester Aboutaleb woensdag tijdens de overhandiging. "Daarmee heeft hij een heel belangrijk onderdeel van de Rotterdamse geschiedenis blootgelegd. Dat is van onschatbare waarde."

Wederzijds respect

Met een team van vrijwilligers vertelt Den Haan het verhaal aan schoolklassen en allerlei bezoekers van de Breepleinkerk. Ook laat hij ze de orgelzolders zien, waar de onderduikers zich schuil hielden.

"Dankzij Henk weten we hoe deze mensen, met verschillende achtergronden en karakters, de oorlogsjaren samen zijn doorgekomen." Volgens de burgemeester heeft Den Haan met zijn inzet 'de noodzaak van wederzijds respect heel treffend laten zien.' "Een inspiratiebron voor alle Rotterdammers van nu", aldus Aboutaleb.

De Erasmusspeld is een Rotterdams eerbetoon aan mensen die zich vrijwillig en langdurig op sociaal, cultureel, sportief of economisch gebied hebben ingezet voor de samenleving. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: