WEER

Rijnmonds op één na natste winter in 50 jaar, maar na regen komt zonneschijn

Nog even doorbijten, de zon komt eraan
Nog even doorbijten, de zon komt eraan © Rijnmond
De winter lijkt met zijn regenbuien en stormen wel eindeloos te duren. “Maar het einde is in zicht”, zegt Rijnmond-weerman Ed Aldus opgelucht. Hij heeft in zijn hele loopbaan nog nooit zo veel regen voorspeld als deze winter. Met een totaal van 295 millimeter neerslag is het gemiddelde van 214,4 millimeter ruim overschreden. Dat maakt het de op één na natste winter sinds het begin van de metingen in 1974. De natste was in 1995; toen viel er 338 millimeter neerslag in het Rijnmondgebied.
Nog even doorbijten. De astronomische winter duurt officieel tot 20 maart, maar op 1 maart begint de meteorologische lente. En dat gaan we merken, belooft Ed. “Er zijn sterke aanwijzingen dat we volgende week beginselen van het lenteweer gaan zien.” Hij verwacht meer zon en hogere temperaturen. “Die natte moesson gaan we achterlaten. Je zwemflippers mogen thuis blijven als je de hond gaat uitlaten.”
De meteorologische winter begint altijd op de eerste van de maand en duurt precies drie kalendermaanden. Daardoor worden maanden beter vergelijkbaar. De astronomische seizoenen zijn afhankelijk van de stand van de zon.
Ook collega-weerman Stefan van der Gijze kijkt reikhalzend uit naar volgende week, met temperaturen van overdag 12 tot 14 graden en veel meer zon dan we nu gewend zijn. Wel waarschuwt hij dat het 's nachts nog goed koud kan worden.
De grote hoeveelheid regen van de afgelopen maanden zorgt voor grote plassen
De grote hoeveelheid regen van de afgelopen maanden zorgt voor grote plassen © Rijnmond

Temperatuur

Bijna de natste winter ooit. En ook wat temperatuur betreft staat de winter hoog op de ranglijst. De gemiddelde temperatuur die is gemeten op Rotterdam/The Hague Airport is 6,6 graden. Goed voor een vierde plaats op de lijst van zachtste winters. “Februari is zelfs veruit de warmste februari die tot nu toe is gemeten”, vertelt Ed.
Er was deze winter geen sprake van strenge vorst. Slechts 17 nachten daalde de temperatuur tot max. -5 graden. Drie nachten werd het kouder met temperaturen tussen -5 en -10 graden.

Stormen

Behalve regen hebben we ook veel stormen meegemaakt. Pia, Gerrit, Henk en Louis: het zijn vier voorbeelden van de acht stormen die deze herfst en winter al over trokken.
De harde wind van de afgelopen tijd is best opvallend, vertelt Stefan van der Gijze. Wel moet daar volgens hem een kanttekening bij worden geplaatst. En dat is niet alleen omdat stormen bij de tijd van het jaar horen. "Sinds een aantal jaar geven Europese meteorologische diensten stormen een naam. Als er dan bijvoorbeeld in Frankrijk een storm is, wordt bij ons ook van deze storm gesproken, terwijl het dan lang niet altijd hier ook echt tot storm komt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl