CDA-raadslid Eskes blijft voorlopig zitten na lek

Christine Eskes, fractievoorzitter van het CDA in Rotterdam, blijft voorlopig actief in de gemeenteraad. Dat zei ze donderdag aan het begin van de raadsvergadering. Vorige week maakte ze bekend dat ze een presentatie uit 2009 uit het dossier Schiekadeblok heeft gelekt naar de pers.

Oud-burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen leidt een onderzoek naar het lekken van de presentatie door Eskes. “Ik zal meewerken aan dat onderzoek, maar mijn functie blijven uitvoeren”, zegt Eskes. Wel benadrukte ze niet te stemmen over moties die over haarzelf gaan. 

"Ik zal niet mijn democratische recht als volksvertegenwoordiger neerleggen, zonder dat ik op basis van onderzoek veroordeeld ben", zegt Eskes. Leefbaar, Denk en 50Plus geven aan moeite te hebben met haar verklaring en vragen een schorsing aan.

Tijdens het spoeddebat van donderdag, dat werd aangevraagd door oppositiepartijen, staat de vraag centraal wie naast oud-wethouder Visser en raadslid Eskes nog meer wisten van het gelekte document. Oppositiepartijen Denk en Partij voor de Dieren vinden dat Eskes bescheidenheid past.

"Er is een onderzoek naar haar gestart. Dan zou ik het netjes vinden als zij, zolang het onderzoek loopt, haar functie neerlegt en niet actief meedraait in de gemeenteraadsvergaderingen", zei raadslid Van der Velden (PvdD) dinsdag tegen RTV Rijnmond. 

Vorige week dinsdag stapte wethouder Visser op, omdat hij een stuk naar de pers had gelekt, om de beeldvorming rond zijn rol bij de aankoop van het Schiekadeblok in 2009 bij te sturen. Diezelfde dag meldde Eskes bij burgemeester Aboutaleb dat ook zij heeft meegewerkt aan het lekken van informatie.
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politiek010
Deel dit artikel: