EXPLOSIE

Klunzige aanslagplegers kozen de verkeerde adressen: ‘Het ergste is dat iedereen denkt dat die bom voor ons was’

Twee explosies in de Grasstraat in Rotterdam-West
Twee explosies in de Grasstraat in Rotterdam-West © MediaTV
Op zijn scooter tuft Frans door de Grasstraat in Rotterdam-West, zijn ogen spiedend in het pikkedonker. In korte tijd zijn er twee bommen ontploft, maar steeds bij het verkeerde adres. Als hij de huisnummers probeert te lezen, wordt hij plotseling door bewoners tegen de grond gewerkt. Wordt daarmee een derde aanslag verijdeld?
Reconstructie van twee spannende nachten in Delfshaven. Steekwoorden: klunzige uitvoering, treurige verdachten en getraumatiseerde bewoners.
“Rotterdam wordt al anderhalf jaar geteisterd door explosies en dat leidt tot gevoelens van grote onveiligheid.” Het zal niet de eerste keer zijn dat een officier van justitie deze zin uitspreekt in de rechtszaal, maar dit keer krijgt het verhaal een eigen karakter: de vergisexplosie.
Op 16 september 2023 ontploft om 02:56 uur ’s nachts een Cobra6 in de Grasstraat. De deur en de gevel raken beschadigd. Een dag later is het weer raak, maar dan bij de buren. Iets na middernacht is daar een explosie met vergelijkbare schade. Ook nu ligt de vloer bezaaid met glas. Enkele uren later zijn de bewoners nog op als ze een scooter zien rijden. De bestuurder gedraagt zich verdacht en ze overmeesteren hem.

Opdracht voor tweehonderd euro

In de telefoon van deze Frans wordt een ander huisnummer van de Grasstraat gevonden, dan de twee adressen waarbij de bommen afgingen. De recherche trekt de conclusie dat de eerste twee huizen een vergissing waren en dat de derde poging raak moest zijn. Even verderop ligt een Cobra in een plantenbak. Frans zou tweehonderd euro krijgen voor zijn ritje, al is niet zeker dat hij nu wel het goede adres had.
In de Rotterdamse rechtszaal is hij nog steeds boos over het burgerarrest die nacht. “Ze wilden me wurgen, ik kreeg klappen. Dat kan toch niet?” De rechter vraagt of hij wel doorheeft wat de bewoners hebben meegemaakt. “Ja, ik begrijp dat ze enorme schrik hebben gehad. Ze waren niet veilig in hun eigen huis, dat is niet tof.”
Uit het onderzoek komen nog drie verdachten rollen. Een 15-jarige, die later voor de jeugdrechter moet verschijnen. Delano, die betrokken zou zijn geweest bij beide explosies. En ‘Mimi van Zuid’, die wordt gezien als de explosie-makelaar, de man op de achtergrond.

Scooter was overgeschilderd

Frans zegt spijt te hebben dat hij erbij betrokken raakte, maar ontkent het plan voor de derde aanslag. “Ik ging alleen maar kijken of de ontploffing op het juiste adres was geweest.” De scooter waarop hij reed was zwart, het overgeschilderde exemplaar van het witte model dat de nacht ervoor was gebruikt.
Delano zegt dat hij via social media was benaderd om de bommen te leggen, voor een bedrag van 1400 euro. “Ik moest het doen, anders zouden ze mijn familie wat aandoen. Ik had geen keuze.” De rechter: “Naar de politie gaan?” Delano: “Daar heb ik niet aan gedacht, de volgende keer wel.”
‘Mimi’ is de enige van het drietal in de rechtszaal die ontkent. “Ik kan geen spijt uitspreken voor iets dat ik niet heb gedaan.” Zijn naam viel meerdere keren in de gesprekken tussen de jongens, die zeggen dat Mimi ‘kankerboos’ en ‘para’ was. Maar zoals zijn advocaat ook aanvoert: “Er werden zoveel namen genoemd.”
De Grasstraat kort na de eerste explosie
De Grasstraat kort na de eerste explosie © MediaTV
Het gaat om jonge jongens, met een klassiek te noemen profiel. “Kwetsbare jeugd” wordt een understatement als de rechter hun persoonlijkheid en achtergrond gaat opsommen.
Frans (21) krijgt de etiketten ‘impulsief, hyperactief, ADHD en autisme’ achter zijn naam. Hij is als kind meerdere keren uit huis geplaatst, heeft nu geen vast adres en staat op de wachtlijst bij een voorziening voor jongeren met een verstandelijke beperking en psychische problemen. Hij is eerder veroordeeld voor straatroof, diefstal, bedreiging, vuurwapenbezit en openlijk geweld. Zijn passie is sleutelen aan scooters.
Delano (21) heeft een verstandelijke beperking, ADHD en autisme. Af en toe verblijft hij bij zijn oma, maar hij zwerft meestal wat rond als ‘bankslaper’. Op zijn strafblad staan wapenbezit, straatroof, diefstal, poging doodslag en heling. Hij droomt van een huisje-boompje-beestje leven.
‘Mimi’(22) heeft een verstandelijke beperking, problematisch middelengebruik en geen dagbesteding. Hij is veroordeeld voor woninginbraak, diefstal, drugsdelicten, wapenbezit en mishandeling. In zijn slaapkamer, die hij deelt met zijn zesjarige broertje, vond de politie twee vuurwapens. Hij is vastbesloten een andere wending aan zijn leven te geven, 'de foute mensen achter zich te laten'.

'We dachten dood te gaan door verstikking'

Dit zijn de jongens van de vergisexplosies, die een grote impact hebben gehad in de Rotterdamse Grasstraat. Namens een van de gedupeerde bewoners wordt een slachtofferverklaring voorgelezen in de rechtszaal. “We lagen als gezin in bed en voelden ons veilig maar in één klap was dat weg. Het huis stond vol rook, we dachten door verstikking dood te gaan. We liggen nog steeds ’s nachts wakker, ’s ochtends zijn we moe. De kinderen hebben het lastig op school.”
De bewoners hebben zich het hoofd gebroken over de vraag waarom hun huis doelwit was. Ze kunnen geen enkele reden bedenken. “Niemand denkt dat criminelen zó dom zijn dat ze twee keer een explosief bij het verkeerde huis laten afgaan. Dat is het ergste: iedereen denkt dat die bom voor ons was. Op straat draaien mensen hun hoofd naar ons om.”

'Dit moet stoppen'

De officier van justitie kent geen genade voor de verdachten en denkt dat forse straffen de remedie zijn. “Er was veel angst in de Grasstraat en dat voor een paar honderd euro. Het gaat maar door in Rotterdam, dit moet stoppen.”
De strafeisen: twee jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor Frans; 42 maanden waarvan een half jaar voorwaardelijk voor Delano; vier jaar cel voor ‘Mimi’. De Rotterdamse rechter zegt er eens goed over te gaan nadenken en doet op 27 maart uitspraak.
Alle drie de verdachten zeggen flink tabak te hebben van het criminele leven dat zij ondanks hun jeugdige leeftijd achter de rug hebben. Snel geld maken, in één klap uit de schulden raken, lonkend kijken naar de dure auto in de buurt: voorbij die tijd. Zoals een van de verdachten het samenvat: “Straatleven is alleen maar hoofdpijn.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl