nieuws

Leefbaar legt zich neer bij uitslag

ROTTERDAM - De verkiezingsuitslag van 3 maart in Rotterdam blijft staan. De gemeenteraad ging unaniem akkoord met het voorstel van de Commissie tot Onderzoek van de Geloofsbrieven om de uitslag te accepteren.
,,Alleen de mensen die hebben gestemd, mogen bij een herstemming stemmen. Wij denken dat die mensen op ongeveer dezelfde manier stemmen, met een klein voordeel voor de grote partijen'', verklaarde Leefbaar-lijsttrekker Marco Pastors. ,,Dat zal geen wereld van verschil maken. Als er 3 maart beter was gehandhaafd was er een ander resultaat uitgekomen. Ik ben daarvan overtuigd en u kunt in ieder geval niet het tegendeel bewijzen.''
Pastors trok een motie tot nader onderzoek door de Rekenkamer later op de woensdagavond in.
Burgemeester
Pastors had ook nog een positief woord over burgemeester Ahmed Aboutaleb. ,,De burgemeester heeft na de verkiezingen laten zien dat hij van standpunt kan veranderen, dat heeft ons goed gedaan.''
Hij deed dat kort nadat hij zei met de PvdA te willen praten over een coalitie. Een belangrijke reden voor de PvdA om Leefbaar uit te sluiten zijn de 'aanvallen' op de burgemeester. ,,Alleen een slecht verliezer blijft na vandaag nog mokken. Ik weet niet of ik Pastors zo moet aanmerken'', aldus PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst.
De SP vond bij monde van raadslid Leo de Kleijn dat het beeld van Florida aan de Maas volstrekt verkeerd is. ,,Het is belangrijk om dat beeld recht te zetten.'' De VVD wees op de taak van de overheid om de Kieswet aan te scherpen met de lessen die in Rotterdam zijn geleerd.
Alle partijen spraken hun waardering uit voor de zorgvuldigheid waarmee de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven onderzoek heeft gedaan naar de rechtmatigheid van de verkiezingen.