KERMIS ROTTERDAM

Mogelijk geen kermis op Zuid dit jaar: 'Richting de 100 duizend euro schade'

Kermisorganisator Lokie Sterrenberg: 'Feest gaat niet meer door'
Kermisorganisator Lokie Sterrenberg: 'Feest gaat niet meer door' © Rijnmond
Als een donderslag bij heldere hemel. Zo voelt de afwijzing voor kermisorganisator Lokie Sterrenberg van de kermis in het Spinozapark. De familiekermis zou van 5 tot en met 10 maart plaatsvinden, maar Lokie kreeg op het laatste moment geen vergunning. “Er zijn 33 gedupeerde kermisexploitanten met misschien wel richting de 100 duizend euro schade.”
Door heel Rotterdam staan al reclameborden langs de weg waarop de kermis wordt aangekondigd. Maar dat is volgens de kermisorganisator ‘fake news’. “Het is jammer. Dit feest gaat niet meer door. De schade voor hem en de andere kermisexploitanten is groot. “Dit is de eerste kermis van het jaar en kermisexploitanten hebben na de lange winterstop de attracties klaargemaakt en goedgekeurd. We hebben het dan niet eens over inkomstenderving.”
Het is een grauwe dag in het Spinozapark in Rotterdam-Lombardijen. Lokie loopt op het grote grasveld en schetst hoe het er uit had moeten zien. “Er lopen dan veel kinderen met hun vaders en moeders. Het park staat vol met ongeveer 33 kermisattracties. Maar nu staat er niets. Dit is de enige kermis op Zuid. We begonnen 24 jaar geleden in het Zuiderpark en de laatste drie edities in het Spinozapark. Nu moeten de kinderen naar de Schiehaven in Rotterdam-West.”

Openbare veiligheid

De reden van het weigeren van de vergunning is dat de openbare veiligheid in het geding is. De afgelopen jaren waren meerdere incidenten, zoals vechtpartijen. Lokie geef dit ook toe en zegt dat hij het ook jammer vindt dat er nooit een evaluatie is geweest over hoe politie en de organisatie deze incidenten kan tegengaan. “We hebben beveiliging en hekken om de kermis veilig te maken. Ik wil graag praten met de instanties om het veiliger te maken.”
In een schriftelijke reactie zegt de gemeente dat de vergunning nog niet officieel is geweigerd maar dat er een ‘voornemen tot weigeren’ is gegeven. De organisatie heeft de kans gekregen om hier op te reageren. Het is aan de burgemeester om een definitieve beslissing te maken over of de vergunning wordt verstrekt of geweigerd. Dat besluit is nog niet genomen.
Mocht de kermis toch mogen doorgaan, dan is het te laat, volgens Lokie. Hij verwacht dan pas na het weekend op te kunnen bouwen en dat is dan al veel te krap om de begindatum van 5 maart te halen. Een andere optie is volgens Lokie een latere datum in het jaar. Dit heeft hij ook doorgegeven aan de gemeente. Ook hier moet de burgemeester nog een besluit over nemen volgens de gemeente.
Mogelijk geen kermis op Zuid dit jaar: 'Richting de 100 duizend euro schade'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl