WONEN

Deze broers kochten voor 222.000 euro een bouwval en maken er nu hun droomhuis van

Sjoerd, Bram en hun bouwval
Sjoerd, Bram en hun bouwval © Rijnmond
Dag en nacht tussen het stof en de bouwgeluiden: broers Sjoerd (25) en Bram (27) Labega kochten een bouwval om er hun droomhuis van te maken. Op het randje van Spangen, aan de Mathenesserweg in Rotterdam, zijn de mannen al ruim een jaar bezig in hun kluswoning. Dat kost geld en vooral veel moeite, maar hun band is sterker dan ooit.
“Het is de beste koop die ik ooit heb gedaan, die vloer. Je zou denken: dat is bloedduur. Maar die man heeft tot drie uur ‘s nachts staan vlinderen en we waren maar vijfduizend euro kwijt, inclusief materiaal. Het duurde ook zo lang. Normaal stort je beton als het tussen de 5 en 20 graden is. Maar het was begin januari en 4 graden binnen. Ze waren al om zes uur ‘s ochtends begonnen, en die vloer werd maar niet hard. Sjoerd heeft tot drie uur ‘s nachts mediator staan spelen met de buren.” Bram buldert van het lachen als hij eraan terugdenkt.
Nu, zittend op de drempel van de voordeur, kan ook Sjoerd erom lachen. “Die man van die vloer was zo’n lieve vent, maar je kon er geen gesprek mee voeren. Hij kon geen Nederlands en geen Engels, alleen Turks. Met Google Translate kom je dan ook niet heel ver. Hij was echt heel goed, heel precies. Maar dat vlinderen is zo’n herrie. De hele nacht stonden er buren voor de deur.”
Het is een nacht waar met name Sjoerd nog regelmatig aan terugdenkt. Omdat Bram in Amsterdam woont en Sjoerd om de hoek, is hij meestal degene die de klusjesmannen ontvangt en uitzwaait. Dat doet hij naast het afronden van zijn studie, het opzetten van zijn kunstcollectief én het klussen zelf.
Op de voorgevel is met gele tape een foto geplakt van hoe het pand er ooit van binnen uit zag
Op de voorgevel is met gele tape een foto geplakt van hoe het pand er ooit van binnen uit zag © Rijnmond

Het zit in de familie

De broers zijn opgegroeid in het Brabantse Breda, wat in de tongval van Bram nog enigszins te bespeuren valt. Het klussen is hun niet onbekend. “Papa heeft vroeger een kluswoning gekocht in Breda en helemaal zelf opgeknapt. Daar zaten zelfs verborgen luiken in. Wij hielpen ook altijd mee”, herinnert Bram zich.
Sjoerd: “Toen we 6 jaar waren, kregen we een Ikea-kast, een bouwhelmpje en twee hamers. Dan keek hij toe hoe wij die kast in elkaar gingen timmeren.”
Die opvoeding resulteerde in twee bouwgrage jongens. Bram studeerde Bouwkunde, Sjoerd deed Product Design. “Daar heb ik vrijwel alles geleerd wat je nodig kan hebben in de bouw. Van technisch tekenen tot lassen en houtbewerking.”

222 duizend euro

Daarna begon Sjoerd aan de Rotterdamse kunstacademie. Toen een benedenwoning in het westen van de stad te koop kwam, kon hij het niet laten eens te gaan kijken. Drie mensen schreven zich in, onder wie hij en Bram. Sjoerd werd als eerste ingeloot, Bram als tweede. Op 28 december 2022 kregen ze de sleutel van hun kluswoning.
“We hebben 222 duizend euro betaald. Tel daar de berekende kosten voor de verbouwing bij op, dan zit je ongeveer op 300 duizend euro”, vertelt Bram. Met een kleine hypotheek en een bijdrage van hun ouders en andere familieleden lukte het precies. “Dat geld kregen we alleen omdat we zelf gingen klussen. Dat vinden ze echt belangrijk. Je moet zelf de tijd erin stoppen.”
Dit is hoe de woning (inclusief aanbouw) er nu van binnen uit ziet
Dit is hoe de woning (inclusief aanbouw) er nu van binnen uit ziet © Rijnmond
En zo geschiedde: vrijwel het gehele eerste jaar besteedden de broers drie dagen per week aan het slopen. Er werd zelfs een heus sloopfeestje georganiseerd. “Met die winkelwagen die daar staat”, zegt Bram, terwijl hij de woning in wijst, “zijn we gewoon door de muren heen gelopen.” Sjoerd lacht bij de herinnering. “Het was een heel leuk feestje.”

Kogelgaten

Het pand kan wel tegen een stootje. De vier muren kijken nergens meer van op. “Voor ons zat hier een louche advocatenkantoor, daarvoor was het een fietsenstalling. Er heeft ook een coffeeshop gezeten. Achter de voorgevel zit glas-in-lood, daar zitten kogelgaten in”, wijst Sjoerd.
“In die tijd is de straat verloederd. Het werd oorspronkelijk gebouwd als toegangslaan vanuit Schiedam naar Rotterdam. Het is hier best statig, want Spangen was de yuppenwijk van toen. Maar door slechte huurbazen ging de straat snel achteruit. Nu wordt het langzaam weer wat hipper.”

Bommen, döner en Sparta

Hoewel de buurt verandert, zijn sommige bewoners nooit vertrokken. “Jack, dat is die man die net langsliep met de hond, woont hier volgens mij al sinds hij kan lopen. Hij kent hier dus ook iedereen en brengt de straat een beetje bij elkaar. Pas had hij een straatfeestje georganiseerd.”
Ze wonen er nog niet, maar Bram en Sjoerd zijn nu al weg van Spangen en haar inwoners. Sjoerd: “Ik vind het een geweldige wijk. Hier voor het huis is eigenlijk altijd zon, dus we zitten er vaak te lunchen. Het gebeurt nergens dat zoveel mensen ‘eet smakelijk’ zeggen als hier.”
Op het randje van Spangen staat de kluswoning van Sjoerd en Bram
Op het randje van Spangen staat de kluswoning van Sjoerd en Bram © Rijnmond
Bram: “Heel veel mensen zijn bang voor West. Je hoort er ook vaak grimmige dingen over. Dat daar is die straat waar alle bommen worden gelegd.” Hij wijst naar de overkant. “Dat is de beruchte straat. Maar daar merk je geen reet van, hoor. Iedereen is superaardig. Het allermooiste is als we gaan barbecueën. Dan heb je daar verderop een unlimited vleesmachine. Je kunt een kistje kip kopen. Dan roep ik gewoon: ‘Hé, buurman, mag ik nog un bietje kip?’”
Sjoerd: “Hierboven wonen ook mensen die we pas hebben ontmoet. Dat zijn best goede vrienden geworden.”
Bram: “Je hebt daar de beste dönertent van heel Rotterdam. Sparta om de hoek, ook mooi.”
Sjoerd: “Het is net een klein dorpje. Je hebt hier alles.”

Het licht gaat aan

Het klussen bevalt de broers goed. “Je leert er heel veel van. Anders zit je het hele weekend een beetje te drinken”, zegt Bram. “Het vette is dat je een idee in je hoofd hebt dat tot leven komt. Je bouwt gewoon een huis.”
“We bouwen alles ook zoals we zelf willen. Als je dit huis zou kopen van een makelaar, dan zou de aannemer er een gang in hebben laten bouwen om de wc te bereiken. Wij zeggen: 'Waar slaat dat op? Je poept maar gewoon in de werkkamer'.”
Het licht kan aan!
Het licht kan aan! © Rijnmond
“De lichten heb ik helemaal zelf bedacht. Als we deze kabel zo doen en die kabel dan zo doen, dan zal het wel uitkomen. Als je voor het eerst op de knop drukt en het licht gaat bij die eerste poging aan, dan geeft dat echt voldoening. Ik zou echt niets liever willen doen in m’n weekend.”

Irritaties

Ruzies zijn er nooit, irritaties wel. “Vooral als we niet bij elkaar zijn, dan is de irritatiefactor het hoogst”, vertelt Bram. “Dan moeten we dingen regelen, maar Sjoerd is niet zo assertief.”
“Bram is heel goed in regelen, ik absoluut niet. Ik ben ook wat rustiger. Hij gaat soms veel te hard. Al mijn vrienden zeggen: ‘Bram moet echt even rustig aan doen’.”
“Gewoon beuken. Meters maken. Ik denk altijd een stapje verder dan Sjoerd. Maar als het goed gedaan moet worden, dan kan Sjoerd echt op de millimeter nauwkeurig werken.”
“Zo is het eigenlijk altijd geweest. Ik was heel rustig thuis, ik was meer van het chillen. Ik dacht iets goed uit en kon daar helemaal van genieten. Bram was altijd zes dingen tegelijk aan het doen. Dat was pure chaos.”
“We vullen elkaar wel goed aan en houden elkaar scherp. Als ik hetzelfde zou doen als Sjoerd, waren we over vijf jaar nog niet klaar. Als het allemaal op mijn snelheid zou gaan, dan zou het echt veel minder mooi worden.”
“Dan zou alles in elkaar storten”, besluit Sjoerd. Bram schudt lachend zijn hoofd.
Ook de kelder is inmiddels waterdicht
Ook de kelder is inmiddels waterdicht © Rijnmond

Zaterdag en zondag

Na de zomer verwachten de broers dat het huis bewoonbaar is. In elk geval Sjoerd zal zijn intrek nemen tussen de islamitische slagerij en de muziekwinkel. Bram, de planner, weet nog niet zeker wat hij gaat doen.
Stiekem kijkt Sjoerd al uit naar zijn leven na de verbouwing. “Vroeger ging ik op zaterdag met al mijn huisgenoten naar de markt. Dan kochten we lekkere ingrediënten en haalden we een wijntje erbij. ‘s Avonds kookten we dan heel uitgebreid. Dat mis ik wel.”
Bram vult aan: “En op zondag gaan we naar de kerk.” Zijn lach schalt door de straat, maar gaat al snel verloren in het geraas van Spangen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl