Tour de Bieb: Steekment

Vrijdag 15 februari was de opening van het kunstwerk ‘Steekment’ in de Centrale Bibliotheek, een zwevend wollen gevaarte van ongeveer anderhalve vierkante meter, waarin allerlei verschillende technieken zijn verwerkt.

Ontstaan

Het initiatief voor het kunstwerk ontstond bij toeval: toen kunstenaar Charlotte Jansen in de bieb een boekje over breien zocht, trof ze daar de wekelijkse breiclub. Samen met haar partner Anne Fleur van der Vloed besloot ze met de breiclub een kunstproject te starten.

Een keer of vier kwamen Charlotte en Anne Fleur naar de bieb om de deelnemers beter te leren kennen, en te kijken naar hun technische vaardigheden. Vervolgens planden ze op de academie een workshop. In vier uur leerden de twee kunstenaars de breiers met nieuwe technieken werken, zoals Lasercut en 3D-technieken. Uiteindelijk maakten ze gezamenlijk het kunstwerk.

Geslaagd

“De bibliotheek is de huiskamer van de stad, en een goed middel tegen eenzaamheid,” zegt Anne Fleur, die terugkijkt op een zeer geslaagd project. Enthousiastelingen van alle leeftijden sloten zich aan bij de club om samen tot een eindresultaat te komen. Anne Fleur kijkt in ieder geval alweer vooruit: volgens haar zou deze werkwijze ook goed kunnen werken bij andere groepen, zoals verslaafden of ex-gedetineerden.

Voorlopig blijft het ‘Steekment’ hangen op de vijfde verdieping van de Centrale Bibliotheek. Bovendien is daar elke vrijdagmiddag de breiclub nog druk aan het steken en doorhalen.

Meer over dit onderwerp:
vraagtdebieb Tour de Bieb
Deel dit artikel: