GORINCHEM

Scheepsbouwer Damen krijgt miljoenenorder van Defensie, kabinet bestelt vier fregatten

Een van de commandofregatten tijdens een antipiraterijmissie in Somalië
Een van de commandofregatten tijdens een antipiraterijmissie in Somalië © Defensie
Het kabinet gaat vier fregatten bestellen bij de Gorinchemse scheepswerf Damen. De ministerraad zal er vrijdag definitief over beslissen.
Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen binnen de politiek.
Het gaat om vier fregatten voor de Koninklijke Marine. Het is het grootste maritieme project tot nu toe in Nederland. Defensie schreef eerder in een brief dat de fregatten minimaal 2,5 miljard euro zou kosten en er nog eens 2,5 miljard moet worden neergelegd voor de bewapening van de fregatten.
De kans dat het aankoopbedrag hoger gaat worden is groot. Volgens Haagse bronnen zou dit op kunnen lopen tot 8 miljard euro.

Beschermen vijandelijke dreigingen

De schepen hebben de mogelijkheid om een complete vloot te beschermen vanuit de zee en uit de lucht, meldt RTL. De nieuwe schepen krijgen ook meerdere typen luchtdoelraketten.
Op dit moment heeft Nederland vier luchtverdedigings- en commandofregatten in bezit, die ongeveer twee decennia in dienst zijn. Deze schepen zijn vooral gebruikt voor NAVO-missies en anti-piraterijacties. De nieuwe schepen die Damen zal bouwen moeten deze huidige fregatten vervangen.
De bedoeling is dat de schepen na 2030 worden opgeleverd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl