SCHEEPVAART

Schip vaart tegen de Willemsbrug en verliest containers

Het binnenvaartschip zat klem onder de Willemsbrug.
Het binnenvaartschip zat klem onder de Willemsbrug. © MediaTV
Een binnenvaartschip is vrijdagochtend rond 07:30 uur tegen de Willemsbrug in Rotterdam gevaren. Meerdere containers zijn in de Nieuwe Maas gevallen. Het schip zat vast onder de brug, maar is inmiddels losgekomen en ligt aan de kade. Duikers proberen de precieze plek van de gevallen containers vast te stellen. Uit onderzoek is gebleken dat de containers door de stroming zijn meegevoerd.
Omwonenden laten aan Rijnmond weten dat het een enorme knal was toen het schip de brug raakte. Het schip kwam vast te zitten onder de brug. Nadat het eb werd, kon het schip achteruit onder de brug vandaan varen.
Schip vaart tegen de Willemsbrug en verliest containers
Het schip ligt nu aan de Boompjeskade. De stuurhut is beschadigd omdat de containers horizontaal over het schip zijn geschoven. De schade wordt beoordeeld om te bepalen of het schip naar een andere locatie kan varen.

Twee containers in het water

Volgens de Veiligheidsregio zijn ten minste twee containers van de boot gevallen. Of er nog meer containers in het water liggen, wordt onderzocht. De containers zijn waarschijnlijk leeg. Duikers gingen vrijdag op zoek naar de containers in de Nieuwe Maas. Rond 18:30 uur werden de containers met een schip uit het water getakeld.

Verf- en blikschade aan de Willemsbrug

Een woordvoerder van de gemeente meldt dat de leidingen die door de Willemsbrug lopen, niet beschadigd zijn. Dat heeft de brandweer onderzocht. Er is alleen verf- en blikschade.
(Tekst gaat verder onder de video)

Remote varen

Directeur Martin Deymann van de rederij van het schip is geraakt door het ongeval. Dat zegt hij tegen het maritieme vakblad Schuttevaer.
Het incident komt op een gevoelig moment: eerder deze week lanceerde de rederij van het schip de eerste control center voor remote varen. Met de techniek kunnen schippers schepen op afstand besturen. Het is niet bekend of de technologie werd toegepast tijdens de vaart van het binnenvaartschip onder de Willemsbrug. De nieuwe technologie is nog niet toegestaan voor de Rijnvaart.

Het ging al eerder fout

Het is vaker spannend met containerschepen bij de Willemsbrug. De doorvaarthoogte van de brug varieert met eb en vloed. Het schip kwam vandaag tegen de brug aan op het moment dat het water het hoogst stond.
In 2020 ging het ook al mis. Een binnenvaartschip met een Duitse vlag voer toen tegen de Willemsbrug in Rotterdam gevaren. Veel containers kwamen toen in het water terecht. Het schip uit Duisburg was vermoedelijk te hoog beladen. Ook in 2022 verloor een schip meerdere containers bij een aanvaring.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl