CHRISNATUURLIJK

Chris Natuurlijk van 2 maart: Met andere ogen

Sneeuwuil
Sneeuwuil © Pixabay
Begin je zaterdag om 08:00 uur met Chris Natuurlijk over dierenogen, de Museumnacht010, voorjaarsbloeiers en het boek Kruisbestuiving over de avonturen van een tropenarts in Tanzania.
Hij hielp gorilla’s met aangeboren staar uit de mist, ontdekte waarom een Perzische leeuw scheel keek en opereerde zelfs de ogen van een witte sneeuwuil en een kabeljauw met staar. De bekende Rotterdamse oogarts Tjeerd de Faber opereert niet alleen mensenogen, maar ook ogen van dieren uit Diergaarde Blijdorp. In de Museumnacht010 kun je in het Oogziekenhuis - dat voor de gelegenheid is omgetoverd tot ‘Volksmuseum voor Ogenkunst - zien hoe het opereren van dierenogen in zijn werk gaat. Luisteraars van Chris Natuurlijk krijgen een voorproefje.
Beeld operatie van een kabeljauw met staar
Beeld operatie van een kabeljauw met staar © Oogziekenhuis Rotterdam

Een surrealistische nacht

Germa Roos belooft een surrealistische editie van de Museumnacht010. Als de zon op 2 maart ondergaat, gaan de musea open. Veertig locaties verspreid over de hele stad, doen mee. Chris Natuurlijk ontmoet de projectleider van de Museumnacht010 bij Brutus aan de Keileweg in Rotterdam-West. In de donkere hal van het voormalige havencomplex ben je nooit alleen. Je wordt omringd door levensgrote, styrofoam beelden van historische figuren als Luther, Jesus, Snoopdog en koningin Wilhelmina, gemaakt door kunstenaar Folkert de Jong. Vergeet niet op de knop te drukken om te horen hoe geschiedenis tot stand komt en ook heel anders had kunnen lopen.
Germa Roos bij het beeld van koningin Wilhelmina dat een andere blik op de geschiedenis laat zien
Germa Roos bij het beeld van koningin Wilhelmina dat een andere blik op de geschiedenis laat zien © Rijnmond

Voorjaarsbloeiers

Het voorjaar schiet uit de grond. Sneeuwklokjes, krokussen en andere stinzenplanten bloeien. Stinzenplanten is een verzamelnaam voor verwilderde voorjaarsbloemen. Botanicus Melitta van Bracht gaat ernaar op zoek in de historische Tuin Schoonoord in Rotterdam.
Krokus
Krokus © Pixabay

Tropenarts in Tanzania

Rotterdammer Adriaan Groen is oud-tropenarts en schrijver. In Chris Natuurlijk vertelt hij over Kruisbestuiving, zijn opnieuw uitgebrachte roman over een tropenarts in Tanzania die tien dagen in onzekerheid leeft als een medische test uitwijst dat hij is besmet met Hiv.
Zaterdag 2 maart van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl