DRUGSPROBLEMATIEK

Bewoners vragen om gebruikersruimte voor drugsverslaafden tegen overlast

In Dordrecht willen bewoners een gebruikersruimte voor drugsverslaafden
In Dordrecht willen bewoners een gebruikersruimte voor drugsverslaafden © RTV Dordrecht/Pixabay
Het is iets uit de jaren 80 en 90: gebruikersruimten voor drugsverslaafden. In Dordrecht gaan ze het idee opnieuw onderzoeken na klachten over drugsoverlast in de buurt Kromhout/Kasperpad.
Bewoners zouden graag zien dat de verslaafden niet op straat, maar in de opvanglocatie van het Leger des Heils hun drugs gebruiken. De Dordtse wethouder Heijkoop gaat nogmaals het idee bespreken, schrijft RTV Dordrecht.

Binnentuin

"Voorbeelden zijn er", zegt VVD-gemeenteraadslid John van der Net. "Rotterdam, Utrecht, Leiden hebben gebruikersruimten. Er is hier een binnentuin, waarom kunnen de gebruikers dan daar niet blowen en drinken?"
Het Leger des Heils heeft nog niet gereageerd op de plannen, maar heeft in het verleden wel gezegd dat deze mogelijkheid eerst goed moet worden onderzocht, voordat ze het daadwerkelijk willen uitvoeren. En daar is wethouder Heijkoop het volledig mee eens, want hij wil de liefdadigheidsinstelling niet verplichten een dergelijke ruimte te faciliteren.
"Zo werkt het niet. Het Leger des Heils heeft hiervoor doorgeleerd, hoe je mensen met een verslaving goed kunt ondersteunen. Ik begrijp de politieke wens, dus zullen we daar zorgvuldig naar kijken en in het college over spreken en het er ook met het Leger des Heils over hebben."

Toename problemen

Na jaren van zware overlast, gaat het de laatste tijd een stuk beter in de buurt, merkt buurtbewoner Joost Noordam. “De buurt is er veel beter aan toe, maar we moeten oppassen dat het niet opnieuw uit de hand loopt.”
Officieel eindigt eind dit jaar de speciale aandacht voor de buurt rond de opvang van het Leger Des Heils. Begin dit jaar stopten de zogenoemde suswachten, personeel dat extra contact had met de straat om zo eventuele conflicten te voorkomen.
En dat is niet het enige dat stopt: in juni is het gedaan met het extra cameratoezicht. Buurtbewoners zijn niet blij met deze maatregelen, omdat ze bang zijn dat de problemen weer terugkomen.
Dit verhaal is van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl