Gele rook na ontploffing paprikakwekerij Bergschenhoek

Er hangt mierenzuur in een paprikakwekerij aan de Anthony Lionweg in Bergschenhoek. Het bestrijdingsmiddel kwam vrij na een explosie. Rond 11:30 uur hoorden werknemers een harde knal in het ketelhuis en vervolgens kwam veel rook vrij die geel van kleur is.

Het gevaar van het mierenzuur is volgens de brandweer minimaal. "We hebben een geëxplodeerd vat aangetroffen", zegt de Veiligheidsregio.

"Het was een harde knal en dus is de stof ook zodanig verspreid dat de concentratie laag is." Omdat de stof zo verspreid hangt in de kas, is het gevaar volgens de aanwezige hulpdiensten minimaal.

Deuren dicht

De deuren van de kas werden dichtgehouden om de verspreiding van rook in de omgeving zo veel mogelijk te voorkomen. Nu bekend is dat de stof geen gevaar oplevert, wordt de kas gelucht. Omwonenden lopen hierdoor geen gevaar.

Medewerkers van de kas zijn nagekeken door ambulancepersoneel, twee van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek. Een aantal van hen had irritaties aan de ogen en luchtwegen. Na het luchten van de kas kan deze weer in gebruik worden genomen. Hoe de explosie heeft kunnen ontstaan, is nog niet bekend.

Hulpdiensten blijven nog aanwezig om metingen te verrichten. Zo houden ze in de gaten of de concentraties niet plotseling toch hoger worden. Verschillende brandweerwagens verlaten de Anthony Lionweg wel weer.

Zuiver mierenzuur

Zuiver mierenzuur is een vrij agressief goedje. Het kan andere stoffen waarmee hij in contact komt vernietigen of onherstelbaar beschadigen. In hoge concentraties kunnen in geval van contact met weefsel zoals de huid brandwonden ontstaan. Ook inademen kan gevaarlijk zijn.

De stof komt van nature voor in veel levende wezens zoals planten en dieren. Mieren gebruiken het goedje ter zelfverdediging, vandaar ook de naam.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Bergschenhoek
Deel dit artikel: