FC RIJNMOND

FC Rijnmond heeft medelijden met Stengs én andere Feyenoorder: 'Vind het sneu voor hem'

FC Rijnmond met Tom Beugelsdijk en Michiel Kramer
FC Rijnmond met Tom Beugelsdijk en Michiel Kramer © Rijnmond
Feyenoord bereikte donderdagavond ten koste van FC Groningen de bekerfinale. Het uitvallen van Calvin Stengs, met op het eerste oog een zware blessure, was een behoorlijke smet. FC Rijnmond discussieert over de tackle op Stengs, maar heeft ook medelijden met een andere speler van Feyenoord.
"Ik vond Groningen best wel aardig", begint analyticus Michiel Kramer zijn beschouwing op het bekerduel van donderdagavond. "Feyenoord is in balbezit nu net even wat minder. Het was heel erg slordig, met simpele dingen die fout gingen. Dan wordt het moeilijk, ook tegen Groningen."
Feyenoord-watcher Dennis van Eersel koppelt het mindere spel van Feyenoord aan twee factoren. "De eerste is de vele teleurstellingen die Feyenoord Europees heeft gehad. De tweede is hoe PSV het doet. Dat vertekent ook echt het beeld van dit seizoen van Feyenoord. Dat heeft veel meer met PSV te maken dan met Feyenoord. Al was het tegen Groningen wel echt om te schamen. Ik vond het schandelijk."
Kramer zag nog wel een positief puntje. "Bart Nieuwkoop en Ondrej Lingr steken veel energie in een wedstrijd. Als je hetzelfde als Groiningen brengt qua energie en arbeid ga je gewoon winnen. Maar omdat het zo slordig was zag het er niet goed uit. Als je wissels brengt met energie kan je zo'n wedstrijd altijd nog omdraaien, zoals donderdag. Dat is positief."

Blessure Stengs

Een stuk minder positief was het uitvallen van Stengs. De ernst van zijn blessure is nog onduidelijk, maar men vreest voor een nieuwe kwetsuur aan de kruisband. Die scheurde Stengs in 2017 al eens, waardoor hij veertien maanden langs de kant stond. "Bij Feyenoord is er nog steeds de hoop dat het niet zo ernstig is als toen", zegt Van Eersel.
"Verschrikkelijk voor die jongen", zegt voormalig Sparta-verdediger Tom Beugelsdijk. "Als je Slot over hem hoort praten, dat hij nog beter was geweest zonder zijn vorige kruisbandblessure... Dat gun je niemand. Triest."
Tranen bij Calvin Stengs, die geblesseerd uitviel tegen FC Groningen
Tranen bij Calvin Stengs, die geblesseerd uitviel tegen FC Groningen © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
Stengs liep zijn blessure op door een tackle van Groningen-verdediger Marvin Peersman. Volgens Kramer, Van Eersel en presentator Bart Nolles was rood op zijn plaats geweest, maar Beugelsdijk gaat daar niet in mee.
"Ik zie wel vaker zulk soort tackles. Een type als Stengs kan beide kanten opdraaien, daarom staat Peersman zo dat hij met beide benen de bal kan raken. Dit is niet expres, dat weet ik 1000 procent zeker. Ik heb ook een paar tackles gezien van Wieffer. Perfect op de bal, maar als hij ergens een enkel raakt hebben we het daar over. Als Peersman de bal speelt heeft niemand het over deze situatie."

Ueda

Door de schorsing van Santiago Gimenez speelde Ayase Ueda donderdagavond in de spits bij Feyenoord. De Japanner worstelde en wist het doel wederom niet te vinden. "Ik vind het een beetje sneu voor hem", aldus Kramer, zelf spits van RKC Waalwijk.
Feyenoord-spits Ayase Ueda wil FC Groningen-verdediger Marco Rente uitkappen
Feyenoord-spits Ayase Ueda wil FC Groningen-verdediger Marco Rente uitkappen © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
"Ik heb het idee dat hij keihard wil werken, maar hij heeft gewoon een goal nodig. Klinkt simpel, maar is vaak zo bij spitsen. Als hij per ongeluk een goal maakt zal je zien dat alles makkelijker gaat. Hij is nu heel erg zoekende naar een goal. Je gaat als spits tegen jezelf voetballen en constant in discussie met jezelf. Hij wil belangrijk zijn, maar denkt dat hij pas belangrijk is als hij doelpunten maakt. Het ziet er nu allemaal heel knullig uit. Maar hij heeft serieus gewoon een goal nodig."

'Doe normaal'

Extra vervelend voor Ueda, was dat zijn directe vervanger donderdagavond meteen scoorde. Lingr maakte kort na zijn entree de beslissende 2-1. Van Eersel denkt dat de Tsjech nog niet dicht tegen een basisplaats aan zit bij Feyenoord. "In tactisch opzicht, bijvoorbeeld het meeverdedigen, moet hij echt nog stappen maken. Maar dat hij geil voor de goal is, is zeker."
Van Eersel vond het wel overdreven dat Lingr na de goal zijn shirt uittrok. Kramer sluit zich daarbij aan. "Shirt uitdoen heb ik nooit begrepen. Hou gewoon je shirt aan maat, doe normaal."
Ondrej Lingr viert zijn doelpunt tegen FC Groningen
Ondrej Lingr viert zijn doelpunt tegen FC Groningen © Yannick Verhoeven/VK Sportphoto

Niet moe zondag

Feyenoord neemt het komende zondag in Eindhoven op tegen koploper PSV. Bij winst verkleinen de Rotterdammers het gat tot zeven punten, met dan nog tien wedstrijden te gaan. Kan het dan nog...?
"Je moet realistisch zijn, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit", zegt Beugelsdijk. "Ik denk dat beide ploegen er vol op gaan klappen, omdat er wat akkefietjes waren in de bekerwedstrijd. Feyenoord zal volle bak in de duels gaan. Zondag zijn de spelers in ieder geval niet moe. Ze zullen er allemaal staan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl