'Stop giftreinen uit Dordrecht'

Treinen met gevaarlijke stoffen moeten zo snel mogelijk geweerd worden uit Dordrecht. Dat vindt niet alleen de Dordtse burgemeester Kolf, maar ook zijn Rotterdamse collega Aboutaleb.

Dagelijks rijden honderden wagons met gevaarlijke stoffen dwars door de bebouwde kom van Dordrecht en Zwijndrecht en wordt de landelijk geldende risiconorm vijf keer overschreden.

Het CDA in de Dordtse gemeenteraad wil dat B&W van Dordrecht méér druk uitoefenen op het kabinet om 'giftreinen' om de stad heen te leiden, via de Betuwelijn en een nieuw aan te leggen spoorlijn.

Burgemeester Kolff zei eerder dat het probleem niet zo snel is op te lossen. Irene Koene (Gewoon Dordt) zei dinsdagmiddag dat de burgemeester wel wat gepassioneerder op mag komen voor de belangen van de stad.

Kolff zei de giftreinen in de stad “liever vandaag dan morgen kwijt te zijn. "Maar we zijn ook afhankelijk van andere factoren. En wat bieden wij aan? Delft heeft ook geen spoortunnel gekregen door daar alleen om te roepen."

Kolff heeft over het treintransport gevaarlijke stoffen gesproken met collega Aboutaleb van Rotterdam: “Hij denkt zelfs aan verplaatsing van rangeerterrein Kijfhoek. Wij hebben de steun Rotterdam en de Provincie hard nodig.”

Vanuit de Rotterdamse haven rijden spoorwagons met gevaarlijke stoffen naar België en Duitsland. In 2020 zullen er jaarlijks 60.000 treinwagons door Dordrecht rijden.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: