RECHTSZAAK

De kinderen waren bij hun overleden moeder in bed gekropen omdat ze zo bang waren: 'Mama beweegt niet meer, ze is koud'

Bloemen bij de voordeur van Marianella. Voor het huis liggen ook fietsen van de kinderen.
Bloemen bij de voordeur van Marianella. Voor het huis liggen ook fietsen van de kinderen. © Rijnmond
Als de politie op tweede kerstdag de woning aan de Treek in Rotterdam-Vreewijk binnengaat, treffen ze twee kleine meisjes in pyjama bij het levenloze lichaam van hun moeder. De 5-jarige klampt zich vast aan de agent, de 8-jarige begint spontaan te vertellen. "Ik hoorde een kaboem. Mama is dood."
Het is dit meisje dat de politie had gealarmeerd via haar oudste zus, die niet meer thuis woont. In het telefoontje zegt ze: "Mama is door stiefpa doodgeschoten en hij is weggegaan. Stiefpa had gisteren gezegd dat hij mama ging doodschieten." Ze vertelt ook dat zij en haar jongere zusje de woning niet mochten verlaten. Ze waren die nacht bij moeder Marianella in bed gekropen omdat ze zo bang waren. "Mama beweegt niet meer, ze is koud."
De stiefvader is de 46-jarige Julien M. Hij wordt kort daarna gearresteerd. In de woning van zijn broer wordt een omgebouwd gaspistool gevonden dat vrijwel zeker is gebruikt bij het doodschieten van de 43-jarige Marianella: de hulzen in de slaapkamer aan de Treek passen erbij en op het wapen zit het DNA van Julien.

Al langere tijd angst

De kinderen en de familie van Marianella zeggen dat ze het drama hebben zien aankomen. De vrouw was net een paar weken uit een blijf-van-mijn-lijfhuis, nadat ze aangifte tegen Julien had gedaan. Eerder had hij een vuurwapen op haar hoofd gezet. De vrouw had een aanvraag lopen voor een Aware alarmsysteem, maar dat nog niet gekregen. Hij had een contactverbod, maar toch liet ze hem steeds weer binnen.
De oudste dochter vertelt in de rechtszaal over een voicemailbericht van Julien dat haar moeder had doorgestuurd, waarin hij zegt: "Als ik je niet krijg, dan krijgt niemand je." De dochter zegt al langere tijd angst te hebben gehad. "Mijn moeder bereidde ons erop voor. Ze zei: 'Er is ruzie, als er ooit iets gebeurt, zorg goed voor je zusjes'." Tegen Marianella zou hij eerder dreigende taal hebben gebruikt: "Ik ben altijd ready om te schieten", en daarbij een zwart handvuurwapen hebben getoond.
Ex-vriendinnen van hem vertellen ook over geweld in de relatie. De een had hij in de kofferbak van een auto gegooid, een ander met de botte kant van een mes geslagen.
Volgens Nelleke Stolk, advocate van de nabestaanden, is het een klassiek geval van femicide, vrouwenmoord. "Gedurende lange tijd is fors geweld gebruikt en dat is tijdens de kerst geëscaleerd. De verdachte houdt de kaken stijf op elkaar en dat is kwalijk. De nabestaanden krijgen geen enkel inzicht wat er is gebeurd en daardoor is er nog geen begin van verwerking." Ze heeft namens de moeder van Marianella en haar vijf kinderen schadeclaims ingediend van in totaal 325 duizend euro.

'Rustig, laconiek, zelfvoldaan'

Julien M. wil ook in de Rotterdamse rechtszaal niets zeggen. Hij zit onderuit gezakt op zijn stoel, gestoken in een opvallend mintgroen trainingspak. "Zwijg", is het enige dat hij zegt op vragen van de rechtbank of de officier van justitie, soms volstaat hij met een handgebaar richting zijn advocaten. Die zullen het in hun pleidooi wel gaan uitleggen. Als de rechter vraagt of hij op de emotionele slachtofferverklaringen van de kinderen wil reageren, schudt hij slechts het hoofd.
Hij lijkt totaal onbewogen. Volgens de politie heeft hij na het schieten nog in de woning aan de Treek geslapen. Daar zou hij foto's hebben genomen van de doodgeschoten Marianella, met de 8-jarige in kleermakerszit erbij poserend. De foto's zijn naar een bekende op Curaçao geappt. De volgende dag is hij vertrokken, de twee kleine kinderen achterlatend. Zonder eten en drinken. "Plassen moesten ze maar in een emmer doen."
De verdachte houdt de kaken stijf op elkaar en dat is kwalijk.
Nelleke Stolk, advocate van de nabestaanden
Bij zijn arrestatie zou hij wel een heel korte verklaring hebben afgelegd. "Er is een overval geweest thuis, kijk maar wat een rommel er is." En over Marianella: "Ik ben kapot. Ik heb vijf jaar een relatie gehad met die meid."
Ook tegenover deskundigen heeft Julien M. niets willen zeggen. Ze omschrijven hem als 'rustig, laconiek, zelfvoldaan'. De rechters stellen dat hij zo ook overkomt: onbewogen. Gevraagd wordt of dat klopt, maakt hij weer een wapperend gebaar richting zijn advocaten.
Deskundigen sluiten stoornissen niet uit, maar het Openbaar Ministerie ziet geen ruimte om tbs te eisen. "Dus komen we op een langdurige gevangenisstraf uit: 23 jaar cel voor moord. Deze man is een gevaar voor de samenleving, vrouwen in het bijzonder." Ook het OM staat wat langer stil bij femicide. "Geweld tegen vrouwen moet met wortel en tak worden uitgeroeid."
Geweld tegen vrouwen moet met wortel en tak worden uitgeroeid.
de officier van justitie

'Als je dat doet, ben je geen man meer'

Advocaat Kint gaat voor een volledige vrijspraak en vindt in ieder geval moord niet bewezen. Hij roept de rechtbank met name op terughoudend om te gaan met de verklaringen van de 8-jarige. "De kinderen huilden, er waren emoties en niet alles wat zij zeggen is te begrijpen."
Aan het eind van de zitting geeft de rechter Julien M. nog één keer de kans om wat te zeggen, als hij het officiële laatste woord krijgt. "Mijn advocaat heeft al gesproken." De rechter zegt het er dan verder bij te laten en kondigt aan op 15 maart uitspraak te doen.
De oudste zoon geeft zijn voormalige stiefvader nog een boodschap mee als hij teruggaat naar zijn cel. "Een man hoort een vrouw niet zo aan te raken en je hebt zelfs wapens gebruikt. Als je dat doet, ben je geen man meer. Jij bent geen man."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl