NIEUWS

Afgevallen containers na uren uit Nieuwe Maas getakeld

De afgevallen containers worden na uren omhoog getakeld
De afgevallen containers worden na uren omhoog getakeld © Jelle Gunneweg
De containers die van het schip vielen dat vastzat onder de Willemsbrug, zijn uit de Nieuwe Maas gehaald. De lading viel vrijdagochtend van het binnenvaartschip af door de botsing. Uren later zijn de containers boven water gekomen.
Het was vanochtend flink schrikken toen rond 07:30 uur een binnenvaartschip tegen de Willemsbrug op botste en vast kwam te zitten. De doorvaarhoogte van de brug varieert met eb en vloed en het schip kwam aan op een moment dat het water op zijn hoogst stond. Daardoor kon het vaartuig geen kant meer op. Het incident ging niet zonder de nodige schade: twee containers vlogen overboord.

Sterke stroming

Al snel werd er aanstalten gemaakt om de containers uit het water te halen, maar dat bleek nog best een uitdaging: door de sterke stroming konden duikers de gezonken ballast niet zoeken. Ook zou de ligging van de containers veranderen door de stroming. Er moest gewacht worden tot er rustigere wateren waren. Dat moment kwam uiteindelijk aan het begin van de avond. Rond 18:30 's avonds werden de containers met een schip uit het water getakeld.
Even later zijn de bovengehaalde containers op de kant van het Noordereiland gelegd. De reddingsactie ging uiteindelijk om twee containers, waarschijnlijk zonder inhoud. De containers die wel nog op het schip stonden, zijn veilig gelost in de Waalhaven.
(Tekst gaat door onder foto)
De containers worden door middel van een takel omhoog gehaald.
De containers worden door middel van een takel omhoog gehaald. © Jelle Gunneweg

Het ging al eerder fout

Het is niet de eerste keer dat en schip vast kwam te zitten onder de brug. In 2020 ging het ook al mis. Een binnenvaartschip met een Duitse vlag voer toen ook al tegen de Willemsbrug in Rotterdam. Veel containers kwamen toen in het water terecht. Het schip uit Duisburg was vermoedelijk te hoog beladen. Ook in 2022 verloor een schip meerdere containers bij een aanvaring.
De Willemsbrug heeft zelf tijdens de botsing alleen verf- en blikschade opgelopen. De leidingen die door de brug lopen zijn ongedeerd.
Een container wordt aan de kant gelegd
Een container wordt aan de kant gelegd © MediaTV

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl