SPARTA

Sparta houdt een punt over aan het thuisduel met AZ

Arno Verschueren schreeuwt het uit na de 1-1 voor Sparta tegen AZ
Arno Verschueren schreeuwt het uit na de 1-1 voor Sparta tegen AZ © VK Sportphoto - Mischa Keemink
In de eredivisie heeft Sparta zaterdagavond tegen AZ gelijkgespeeld. De Kasteelclub hield de nummer vier van de competitie op 1-1. De Rotterdammers blijven op de negende plaats staan.
Ten opzichte van vorige week zag de Sparta-supporter twee nieuwe namen in de ploeg staan. Trainer Jeroen Rijsdijk koos in het hart van de defensie voor Rick Meissen. De centrale verdediger verving de geblesseerde aanvoerder Bart Vriends. Verder keerde Jonathan de Guzmán in de basis terug. Hij loste Metinho af, die op de bank bleef. Bij AZ kreeg een voormalig publiekslieveling van Sparta een basisplaats: Sven Mijnans. Hij beleefde zijn doorbraak in het betaalde voetbal op Het Kasteel.
Rick Meissen is man van de wedstrijd bij Sparta: 'Zitten er daar toch een paar gekkies boven!'
Vanaf het begin zorgden beide teams voor vermaak. AZ stichtte in de derde minuut het eerste gevaar. Clubtopscorer Vangelis Pavlidis ging langs Sparta-keeper Nick Olij, maar kwam vervolgens in een lastige positie terecht. De Griekse spits trapte de bal in het zijnet, waarna het gevaar voor de Rotterdammers geweken was. Ruim een minuut later belandde de bal wederom in het zijnet. Deze keer drukte Mijnans af.
Jeroen Rijsdijk na Sparta-AZ (1-1): 'Dit is altijd een goed resultaat'
Meteen daarop creëerde Sparta kansen. Koki Saito schoot na een fraaie combinatie op AZ-doelman Matthew Ryan. Een handvol minuten later testte De Guzmán de Australische keeper met een zwabberbal.

Sugawara ongedekt

Na de levendige beginfase drukten Sparta en AZ niet echt door. Pas halverwege de eerste helft dook Pavlidis weer gevaarlijk op. De aanvaller worstelde zich langs Mike Eerdhuijzen, waarna hij richting de Rotterdamse goal mocht. Pavlidis maakte echter de verkeerde keuze. In plaats van Sparta-doelman Olij te omspelen, stuitte de spits op de keeper van de Rotterdammers.
Toch zou AZ op voorsprong komen. Het bezoekende team schakelde in de 25e minuut snel om. Mijnans vond op de rand van het Rotterdamse zestienmetergebied de vrijstaande Yukinari Sugawara, die met een hard schot de 0-1 achter Olij plaatste. Opmerkelijk was de ruimte die de Japanse rechtsback van AZ bij dit moment kreeg. Niemand van Sparta dekte hem toen hij uithaalde.
Koki Saito baalt na de openingsgoal van AZ tegen Sparta
Koki Saito baalt na de openingsgoal van AZ tegen Sparta © VK Sportphoto - Mischa Keemink
De Rotterdammers hadden vervolgens moeite om zich terug in de wedstrijd te knokken. Pas tien minuten na de openingsgoal kreeg Sparta weer een mogelijkheid. Djevencio van der Kust trapte vanaf de linkerkant op fraaie wijze de bal richting de Alkmaarse goal. AZ-keeper Ryan moest maximaal zich strekken om een treffer te voorkomen.

Snoeiharde kopbal van Verschueren

Na dat moment gebeurde er vrij weinig meer in de eerste helft. Sparta moest in de tweede helft een hoger niveau halen om het AZ echt lastiger te maken. De bezoekers verhinderden dat. Sterker nog, AZ was vlak voor het uur dichtbij een tweede treffer. Olij ranselde een kopbal van Pavlidis knap uit het doel. Vlak daarna ging een schot van Ruben van Bommel naast.
In aanvallend opzicht maakte Sparta in de tweede helft amper een vuist. De boomlange spits Tobias Lauritsen werd maar niet gevonden. Dat veranderde in de 72e minuut. Vanaf de linkerkant slingerde Koki Saito de bal voor. De Noorse aanvaller kreeg zijn hoofd tegen deze voorzet, waarna AZ-keeper Ryan met een goede save de gelijkmaker voorkwam. Meteen daarna bracht trainer Rijsdijk twee verse krachten in de ploeg: Pelle Clement en Charles-Andreas Brym voor De Guzmán en Shunsuke Mito.
En die wissels hadden direct een positief effect. Brym legde aan de linkerkant de bal perfect voor het doel van AZ. Sparta-middenvelder Arno Verschueren hoefde alleen maar zijn hoofd tegen deze voorzet te zetten. De 1-1 was een feit. Het Kasteel haalde opgelucht adem.
Zo klonk de 1-1 van Arno Verschueren bij Sparta-AZ op Radio Rijnmond
De spanning steeg naarmate het einde van de wedstrijd in zicht kwam. AZ kreeg met Lequincio Zeefuik en Pavlidis kansen, terwijl Lauritsen in de blessuretijd namens Sparta een kopbal produceerde. Beide ploegen scoorden uiteindelijk niet meer. Sparta en AZ moesten genoegen nemen met een punt.

Sparta - AZ 1-1 (0-1)

25' 0-1 Yukinari Sugawara
74' 1-1 Arno Verschueren
Opstelling Sparta: Olij; Bakari, Meissen, Eerdhuijzen, Van der Kust; De Guzmán (73' Clement), Verschueren, Kitolano; Mito (73' Brym), Lauritsen, Saito (90' Velthuis)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl