MUZIEK

Tolk Mirjam gaat los op Europapa van Joost Klein in gebarentaal

Mirjam Stolk tijdens haar vertolking van Europapa.
Mirjam Stolk tijdens haar vertolking van Europapa. © MirjamSTolkNGT via YouTube, still uit video
Gebarentolk Mirjam Stolk uit Zuid-Beijerland gaat los tijdens haar vertolking van de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival. Met haar versie van Europapa van Joost Klein gooit ze hoge ogen: de video is in twee dagen al ruim honderdduizend keer bekeken.
Mirjams versie is speciaal voor doven en slechthorenden gemaakt. Net als Joost Klein in zijn videoclip, draagt ook Mirjam een kobaltblauw jasje. Richting het einde van het nummer is ze hakkend te zien in haar videoclip.
Geheel onbekend in de songfestivalwereld is de gebarentolk niet. Toen Duncan Laurence in 2019 won in Tel Aviv, werden voor het eerst tolken ingezet op het Songfestival. Mirjam deed toen een uitvoering van het winnende liedje Arcade in gebarentaal. Ook toen werd dit goed ontvangen.

Passie voor muziekvertolkingen

Mirjam heeft al jarenlang een passie voor vertolkingen van muziek. "Muziek tolken is iets wat ik ontzettend graag doe", schrijft Mirjam op haar eigen website. "In het laatste jaar van mijn opleiding ontdekte ik dat ik muziek kon combineren met mijn werk als tolk en ik wist meteen: dat is iets voor mij!"

1,2 miljoen streams

Afgelopen donderdag is het nummer gepresenteerd waarmee Joost Klein ons land vertegenwoordigt op het Songfestival in Zweden. Europapa is een eerbetoon aan de overleden vader van de zanger. Het nummer is al vaak gestreamd: in één dag werd het nummer in Nederland al 1,2 miljoen keer gestreamd. Ook op YouTube is de videoclip al miljoenen keren bekeken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl