EXCELSIOR

Excelsior zakt bij Fortuna Sittard door de ondergrens

Kaj Sierhuis was bij Fortuna Sittard met een hattrick de grote man tegen Excelsior
Kaj Sierhuis was bij Fortuna Sittard met een hattrick de grote man tegen Excelsior © Orange Pictures
De degradatiezorgen nemen alsmaar toe bij Excelsior. De Kralingers gingen zondag in de eredivisie pijnlijk onderuit bij Fortuna Sittard. De 5-2 eindstand was een harde tik in het gezicht van de Rotterdammers.
In aanloop naar deze cruciale ontmoeting met Fortuna Sittard incasseerde Excelsior-hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen een serieuze tik. Smaakmaker Couhaib Driouech moest dit duel missen vanwege een blessure. Bovendien ontbrak Lazaros Lamprou tegen zijn oude ploeg. Daarom mocht Derensili Sanches Fernandes bij de Kralingers in de basis beginnen.
Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen zag witte zakdoekjes tegen Fortuna Sittard: 'Dit is pijnlijk'
Opmerkelijk was een pittige overtreding van Justin Lonwijk in de tweede minuut. De middenvelder ging te hard door op Kenzo Goudmijn van Excelsior, waarna de Fortunees de gele kaart van scheidsrechter Jeroen Manschot kreeg. Lonwijk mocht zeker niet mopperen. Een andere kleur van de kaart had zomaar gekund.
Hoe wrang voelde daarom ook de openingsgoal. Uitgerekend Lonwijk maakte op fraaie wijze de 1-0. Twee minuten later sloeg de thuisploeg weer toe. Niet voor de eerste keer in dit seizoen werden de Kralingers bij een hoekschop geklopt. Kaj Sierhuis knikte namens Fortuna Sittard de 2-0 tegen de touwen. Na een kwartier gold alweer alarmfase 1 voor Excelsior.

Een kansloze zaak

Maar het leek erop dat de bezoekers de urgentie van de situatie niet begrepen. De Kralingers maakten geen vuist tegen Fortuna Sittard, waar oud-speler Danny Buijs en voormalig trainer Adrie Poldervaart van Excelsior op de bank zaten. Bovendien had het team van hoofdtrainer Dijkhuizen tijdens de eerste helft in aanvallend opzicht niets in te brengen. De Limburgers stuitten nauwelijks op Kralingse weerstand.
Julian Baas na Excelsior-Fortuna Sittard (5-2): 'Het was veel te naïef'
Vlak voor de dertigste minuut ging het alweer mis voor Excelsior. Sierhuis kopte de 3-0 tegen de touwen. Even later voltooide de spits van Fortuna Sittard uit een heerlijke volley zijn hattrick (4-0). De thuisploeg kende absoluut geen genade met de Kralingers.
Net na het uur deed Sanches Fernandes met mooi geplaatst schot iets terug namens Excelsior (4-1). De bezoekers kregen vervolgens de geest en zochten de aanval. Maar Fortuna Sittard drukte de Rotterdamse hoop snel weer de kop in. Rodrigo Guth kopte halverwege de tweede helft de 5-1 in het doel. De 5-2 van invaller Richie Omorowa was, op aangeven van Siebe Horemans, voor de statistieken.
Stijn van Gassel kreeg de ene na de andere goal tegen: 'Dit is beschamend'
Excelsior staat na dit ruime verlies nog altijd vijftiende in de eredivisie, maar won slechts één van de laatste zeventien wedstrijden. En dan volgt volgende week ook nog het zware uitduel met AZ. De vraag is of Dijkhuizen en zijn mannen het tij snel kunnen keren, voordat het voor de Kralingers helemaal in de soep loopt.

Fortuna Sittard - Excelsior 5-2 (4-0)

13' 1-0 Justin Lonwijk
15' 2-0 Kaj Sierhuis
29' 3-0 Kaj Sierhuis
34' 4-0 Kaj Sierhuis
61' 4-1 Derensili Sanches Fernandes
68' 5-1 Rodrigo Guth
83' 5-2 Richie Omorowa
Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, Widell (46' Nieuwpoort), El Yaakoubi, Zagré; Baas, Goudmijn (60' Naujoks), Sandra; Duijvestijn (83' Van Duinen), Parrott (46' Omorowa), Sanches Fernandes (76' Uddenäs)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl